Зеленський після сkaндaлy з платіжками готує бeзпpeцeдeнтнy подію у Кабміні! Нові міністерства і звільнення чиновників!

Володимир Зеленський, в процесі вже анонсованому ним на зустрічі з Гончаруком переформатуванні уряду, збирається створити відразу кілька нових міністерств: промисловості, інвестицій, сільського господарства і окупованих територій.

Таку інформацію опублікував телеграм-канал “Політика Країни”.

“За даними каналу, на Мінпром розглядається кандидатура Ростислава Шурми – одного з лідерів Опозиційного блоку і екс-директора Запоріжсталі – заводу Ріната Ахметова.

Шурму, якщо його призначать, можна буде назвати першою людиною Ахметова в Кабміні.

На міністерство інвестицій пророкують Тараса Лукачука – регіонального президента Jacobs в країнах Східної Європи. На виборах в Раду він офіційно фінансував партію “Голос” (що дозволяє віднести його до західно-орієнтованої тусовки). Однак, як не дивно, ряд джерел пов’язує його при цьому з Ігорем Коломойським.

Міністром з окупованих територій Гончарук пропонує свого давнього друга Олексія Рєзнікова (зараз є учасником від України у тристоронній переговорній групі по Донбасу в Мінську). Останній також пов’язаний останнім часом з помічником президента Єрмаком. Резніков, судячи з його заяв, є противником компромісів по Донбасу і виконання політичної частини Мінських угод в їх нинішньому вигляді (що відповідає і лінії української влади в цілому).

Крім того, очікується призначення віце-прем’єра з економіки, який повинен стати куратором «профана в економіці» Гончарука. На цю посаду розглядаються Віктор Пинзеник і Ігор Ніконов – екс-заступник Кличка.

Крім того Зеленський планує замінити міністрів соцполітики та оборони, якими незадоволений. Очікується і відновлення міністерства сільського господарства, яке може очолити людина, близька до агроолігарха Веревського (можливо, це буде Олексій Мушак – екс-депутат від БПП і радник прем’єра Гончарука).

Під загрозою відставки знаходиться і керівництво НБУ та Антимонопольного комітету, які дісталися Зеленському в спадок від Порошенка і багато в чому залишаються лояльні останньому. Крім того, з НБУ веде ще свою війну і Коломойський.

Всі ці маневри з “перестановкою ліжок” задумані Зеленським та Гончаруком з кількох причин.

Для прем’єра це шанс відвернути увагу від скандалу з прослуховуванням і розвіяти чутки про кризу довіри між ним і президентом.

А для Зеленського це можливість показати, що він контролює ситуацію, проводить зміни в Кабміні, до якого багато претензій.

В непублічній площині – це можливість задовольнити апетити олігархів в обмін на лояльність їх медіа і депутатів.

При цьому, питання про можливу відставку прем’єр-міністра не знято. Такий варіант продовжує розглядатися. У числі основних кандидатів топ-менеджер “Нафтогазу” Юрій Вітренко (його активно лобіює Коломойський) і екс-віце-прем’єр ще часів Кучми і глава Нафтогазу часів Тимошенка і Ющенка Олег Дубина (його, як кажуть, просуває Віктор Пінчук) “, – пише телеграм-канал.

Джерело

Зеленський після сkaндaлy з платіжками готує бeзпpeцeдeнтнy подію у Кабміні! Нові міністерства і звільнення чиновників!