В Україні можуть закрити всі психлікарні та тубдиспансери: апокаліпсис…

1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування всіх медустанов буде проводитися за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови будуть недоотримувати фінансування, тому прийнято рішення про «оптимізацію» тубдиспансерів і психлікарень.

Виділене фінансування просто не дозволяє утримувати існуючі стаціонари з лікування цих захворювань.

Ситуацію прокоментував медичний юрист Віктор Сердюк на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що був запрошений на з’їзд Асоціації психіатрів України, де головним питанням стала катастрофічна ситуація з системою психіатричної допомоги в Україні, а також що з нею буде після 1 квітня.

“Відбулася гаряча дискусія навколо катастрофічної ситуації з системою психіатричної допомоги. Про те, що робити і куди бігти до 1 квітня 2020 та після цієї дати. Якщо буде так, як хоче НСЗУ, то після 1 квітня психіатричні лікарні перестануть існувати”, – говорить юрист.

Серед цих людей – майже 2 тисячі таких, що за рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні. З 1 квітня навіть для них не передбачено ні ліків, ні харчування.

“Тисячі хворих на психічні розлади будуть блукати по Україні і просити їсти. Хто як зможе”, – додає Віктор Сердюк.

Також кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною і для хворих дітей.

“Нависає реальна загроза того, що тисячі психічно хворих приєднаються до тисяч хворих на туберкульоз, і разом вони будуть блукати Україною.

Майже “зомбі-апокалісис”, і молимо Бога, щоб ще китайський вірус не залетів”, – такий песимістичний прогноз дав юрист.

Джерело:sts.sumy.ua

В Україні можуть закрити всі психлікарні та тубдиспансери: апокаліпсис…