“Лiкaрi нaкрuлu її прoстuнeю і сказали, що все добре…”: 19-рiчнa Aлiнa зaгuнyлa cтрaшнoю cмэpтю чeрeз…

Визнати себе потерпілими просять батьки померлої 19-річної породіллі Аліни Чуприни.

Про це розповіла її мати Наталія Чуприна. Дівчина народжувала у Чернігівській центральній районній лікарні. За півтори години після екстреного кесаревого розтину її хлопцю Антону Крутюку повідомили про смерть породіллі. Дитина лишилася жива, її виховуватимуть батьки померлої. Як сказала мати Аліни Чуприни Наталія, смерть настала через алергічну реакцію на препарат.

Село Довжик Чернігівського району. На могилу до 19-річної Аліни Чуприни приїхали її рідні. Дівчина померла три дні тому у центральній районній лікарні. Родичів повідомили про смерть за півтори години після кесаревого розтину.

«Це був екстрений кесарів розтин. Вона надійшла 16-го числа з переймами. 17-го числа вона з переймами проходила цілий день. Їй води прокололи о 6 вечора, а відправили на кесарів розтин тільки за 15 хвилин до 2», – розповідає мати Аліни Наталія Чуприна.

У лікарні разом із Аліною був її хлопець Антон Крутюк.

Хлопець Аліни Антон Крутюк розповідає: «Я їй допоміг залізти на каталку, їй у ліве плече вкололи якісь ліки і одразу повезли. Мені сказали зібрати речі. Я їх зібрав свої речі, її речі з палати. Вони прибрали палату після нас і видворили мене у передпокій, куди всі приходять провідувати. Сказали, щоб я швидко перевдягнувся. Я почув плач дитини, бо вона одна тієї ночі народжувала.

Я кажу: «Як моя кохана?», намагався, щоб вони якусь інформацію дали. Вони сказали, що все добре, приходь о 7-ій ранку, купиш ліки. Я обійшов з іншого боку, де діти лежать, побачив сина, що з ним все добре. Ще раз запитав. Я не міг так просто піти звідти. Мені сказали, що все буде добре. О 3:45 мені подзвонили і сказали… Ми у все це не повірили і швидко побігли до лікарні. Я зайшов у палату, вона лежала, накрита простирадлом. У неї повністю все тіло, окрім кінцівок, здулося до неймовірних розмірів. Наче її якісь бджоли покусали».

«Вони нам сказали, що вони їй почали щось там колоти післяопераційне і в неї пішла алергія. Коли ми прийшли туди, я їх запитала, чи вони робили тест на якісь ліки. Стояла там якась дівчинка чи жінка, сказала з квадратними очима, що ні. А чому? Вона мені не сказала, чому. Вона сказала, що вони все робили згідно з інструкцією. Нам сказали, що вона померла в реанімації», – розповідає Наталія Чуприна.

«Вони з Антоном ходили зуби їй лікувати, їй теж робили наркоз, перед цим їй теж зробили пробний наркоз. А тут ніхто ніяких тестів не робив? Ви що, смішні?»

«Вони нам наступного дня розказали, що не на всі препарати роблять тест. Але ж усі різні люди. Вони усім колють, а їй укололи і їй так стало», – обурюється мати Аліни.

Генеральний директор Чернігівської центральної районної лікарні Дмитро Руденко каже, лікарі діяли згідно з протоколом.

«Алергічні проби робляться на антибіотики і інші препарати деякі, де треба робити проби. Хвора не отримувала цих препаратів, тому алергічні проби не робились. Реакція на препарат виникла миттєво. Я більше не буду коментувати нічого. Всі документи негайно, з нашої ініціативи, були передані в органи внутрішніх справ і в органи судово-медичної експертизи, – каже Дмитро Руденко.

«Як тільки будуть висновки з приводу причин смерті і з приводу, що могло вплинути на такий результат, ми тоді вам дамо додаткову інформацію. Поки нема результатів судово-медичної експертизи, говорити про щось передчасно».

Нині поліція розслідує кримінальне провадження за статтею «неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки для хворого».

«Жінці зробили екстрений кесарів розтин та призначили післяопераційне медикаментозне лікування. Невдовзі породіллі стало зле. Медики приступили до реанімації жінки, однак вона померла. Нині триває судово-медична експертиза. Поліцейські проводять слідчі дії у рамках кримінального провадження, відкритого за частиною 1 статті 140 Кримінального кодексу України – «неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило тяжкі наслідки для хворого». Максимальна санкція цієї статті передбачає обмеження або позбавлення волі на строк до двох років. Триває досудове розслідування», – коментує речник поліції області Олександр Сидоренко.

«Кримінальна справа була вже відкрита. Ми написали ще, щоб нас визнали потерпілими. Ми найняли адвоката, тому що вона не просто так померла. Вона не могла просто так померти», – говорить мати Аліни Наталія Чуприна.

Корупція інфо

“Лiкaрi нaкрuлu її прoстuнeю і сказали, що все добре…”: 19-рiчнa Aлiнa зaгuнyлa cтрaшнoю cмэpтю чeрeз…