До 34 річниці трагедії планетарного масштабу: Гучні факти про катастрофу на ЧАЕС, які намагалися приховати

26 квітня 2020 року виповнюється 34 роки з моменту жахливої катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка стала чи не найбільшою техногенною аварією за всю історію людства. Маємо слушний привід згадати деякі дані про трагедію, котрої можна і потрібно було уникнути, якщо б не “людожерська” політика радянської системи, де “гвинтики” завжди приносились в жертву великим планам, в тому числі “соціалістичним змаганням”, зазначають Патріоти України.

Перші здогадки про можливий вибух з’явилися ще в 1978 році

Будівництво атомної станції почалося ще в 1970-х роках, а вже в 1978 році відбувся запуск другого енергоблоку. Виходячи з розсекречених документів КДБ, з 1973 по 1984 рік будівельники неодноразово порушували технічні норми. Крім того, є інформація про те, що на об’єкті часто були присутні сторонні особи.

Український відділ КДБ відзначав нюанси в роботі арматурного цеху. Також там були незадоволені і якістю матеріалів, які використовувалися для будівництва.

У документах йдеться про те, що будівельники часто встановлювали армокаркаси зі сталі низьких марок з поганою якістю електрозварювання.

Перші серйозні побоювання з’явилися в грудні 1978 року. Вони були вказані в звіті начальника одного з відділів КДБ. Він вказав, що при будівництві другого блоку були зафіксовані факти порушень технологічних норм і монтажних робіт. Уже тоді він писав, що це все при експлуатації реактора може спричинити надзвичайні події.

Перший “дзвіночок” пролунав ще в 1982 році

Практично під час всього періоду будівництва ЧАЕС відбувалися невеликі аварії і нещасні випадки. А ось перша серйозна аварія сталася за чотири роки до глобальної катастрофи.

14 вересня 1982 під час аварії на першому енергоблоці радіоактивне паливо випало в графітову кладку. Це призвело до підвищення рівня гамма-випромінювань до 1000 мікрорентген на секунду, що перевищило допустиму межу в 100 разів. Тоді ж під час дощу сталося забруднення території радіацією.

Керівництво станції вирішило промити забруднені ділянки водою, після чого засипали їх листям і грунтом.

До 34 річниці трагедії планетарного масштабу: Гучні факти про катастрофу на ЧАЕС, які намагалися приховати