Тепер ви не впізнаєте країну: Саакашвілі офіційно повідомив, яку посаду обійме у владі

Колишній президент Грузії та ексголова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі підтвердив, що його призначать у Національну раду реформ

Про це він 6 травня сказав у коментарі Deutsche Welle.

“Головою виконавчого комітету, а не секретарем”, – уточнив Саакашвілі у середу. При цьому Саакашвілі не зміг назвати точну дату свого призначення на посаду – згідно з повідомленнями ЗМІ, це може статися вже у середу.

Зазначається, що Національна рада реформ була створена 2014-го року за указом тоді президента Петра Порошенка. Вона є “спеціальним консультативно-дорадчим органом при президентові України з питань стратегічного планування, узгодження позицій щодо впровадження в Україні єдиної державної політики реформ та їх реалізації”, – вказано на сайті президента України. Її персональний склад затверджується головою держави. Востаннє вона збиралася 2018-го.

Раніше про таке призначення говорив головний редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов. За його словами, президент розширить повноваження Саакашвілі – він отримає право брати участь в засіданнях Кабінету Міністрів. Також буде уточнена періодичність зборів Нацради – не рідше одного разу на місяць.

Саакашвілі підтвердив, що отримав пропозицію від президента України Володимира Зеленського увійти до складу Кабміну. Політик зауважив, що пов’язує з командою Зеленського великі надії для України і готовий працювати у непростий час, коли на країну чекає дуже складний період. Водночас, на думку експертів, можливий прихід до влади Саакашвілі принесе чимало конфліктів до команди президента, а також це може стати його першою сходинкою на шляху до прем’єрства.

За кілька днів, 24 квітня, Саакашвілі провів зустріч із фракцією “Слуга народу”, аби переконати депутатів підтримати його кандидатуру. Він зазначив, що президент доручив йому вести перемовини із Міжнародним валютним фондом. Також Саакашвілі планує займатися дерегуляцією бізнесу. Однак після зустрічі голоси у пропрезидентській фракції розділилися приблизно порівну. Сам же Саакашвілі впевнений у підтримці як Зеленського, так і фракції “Слуги народу”, та готовий до голосування.

Водночас у Грузії можливе призначення Саакашвілі сприйняли вкрай негативно. Прем’єр-міністр країни Георгій Гахарія заявив, що там можуть навіть відкликати свого посла з України, якщо таке призначення відбудеться. Він зазначив, що з боку стратегічного партнера Грузії “категорично неприйнятно” призначати на високу посаду особу, яка засуджена в Грузії за досить тяжкий злочин і перебуває в розшуку. У відповідь на це голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія порадив грузинам “не тиснути на Україну” і зазначив, що вважає такі заяви “політичним шантажем”.

Тепер ви не впізнаєте країну: Саакашвілі офіційно повідомив, яку посаду обійме у владі