Ніякого “зеленого коридору” Київ офіційно відмовив Міську і закрив кордон з Білоруссю

Кабінет міністрів 16 вересня вирішила закрити пункт пропуску на кордоні з Білоруссю в Чернігівській області “Нові Яриловичі”.

Близько двох тисяч хасидів кілька днів очікували пропуску в  Україну  на кордоні з  Білоруссю , довірившись помилковим заявам Мінська. Офіс президента уточнив, що велика частина прочан, які прилетіли з Ізраїлю, повірила чуткам, що український кордон нібито відкрита.

Більш того, всередині України продовжують діяти суворі карантинні обмеження, згідно з якими поведінка масових заходів поки що заборонено. Це правило поширюється і на всі релігійні святкування.

“Масове святкування Рош ха-Шана за участю тисяч паломників в місті Умань Черкаської області України, на жаль, неможливо”, – зазначили на Банковій. У зв’язку з цим Київ звернувся до Мінська з проханням не вводити паломників в оману. Напередодні Олександр Лукашенко  наказав  своїм міністрам домогтися від Києва дозволу на відкриття “зеленого коридору”.

Мінськ готовий був взяти на себе транспортування тисяч хасидів в Умань і назад, стверджуючи, що гарантує нерозповсюдження коронавируса в Україні. До цього прикордонникам вже  довелося посилювати присутність  на кордоні з Білоруссю, де віруючі іудеї були готові піти на прорив.

В кінці серпня група туристів-хасидів з Ізраїлю, які приїхали зустрічати єврейський Новий рік, намагалася потрапити до Умані, проте місцеві жителі  зустріли візитерів не привітним.

Нагадаєємо 15 вересня сотні хасидів, які вирушили до України для святкування Рош га-Шана, незважаючи на обмеження через коронавірус, заблокували білорусько-український кордон після того, як прикордонники не впустили їх на українську територію. Зранку на кордоні, за словами спікера Державної прикордонної служби України, перебувають щонайменше 500 хасидів. Офіс президента України за підсумками розмови Володимира Зеленського з головою Державної прикордонної служби України Сергієм Дейнеком повідомляє про 690 осіб, які перебувають на кордоні.

Ніякого “зеленого коридору” Київ офіційно відмовив Міську і закрив кордон з Білоруссю