Щойно озвучили “пекельний сюрприз” українцям під ялинку: Рішення вже прийнято по всій країні. З нового року піднімуть..

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) провела розрахунок для облгазів тарифів на розподіл газу на 2021 рік. Надалі через це суми в платіжках збільшаться в рази.

Про це вона повідомила на своєму сайті, пише Obozrevatel.

НКРЕКУ вдвічі-втричі зменшила тарифи, які подали самі облгази. Наприклад, АТ “Херсонгаз” подав запит на підвищення тарифу з 1,12 до 3,07 грн. / Куб. м, однак регулятор встановив його на рівні 1,8 грн. / куб. м.

Тарифи на абонплату перерахують для всіх облгазів. Наприклад, “Тернопільгазу” вже погодили підвищення ціни з 1,03 до 2,34 грн за кубометр. Якщо ви користуєтеся їхніми послугами і платите за 70 кубів на місяць, то до 1 січня треба платити 72,1 грн, а вже з нового року – 163,8 грн.

Тобто суми в платіжках виростуть більш ніж удвічі! “Київоблгаз” підвищить свої тарифи з 0,81 до 1,55 грн за куб, “Полтавагаз” – з 1,09 до 2,07 грн.

Як перерахують абонплату:

“Донецькоблгаз” – з 0,84 до 1,11;“Київгаз” – з 0,28 до 0,32;“Київоблгаз” – з 0,81 до 1,55;“Кіровоградгаз” – з 0,87 до 1,75;“Кременчукгаз” – з 0,29 до 0,43;“Луганськгаз” – з 0,92 до 1,13;“Одесагаз” – з 0,79 до 0,89;“Полтавагаз” – з 1,09 до 2,07;“Тернопільгаз” – з 1,03 до 2,34;“Херсонгаз” – з 0,94 до 1,80;“Черкасигаз” – з 0,48 до 0,59.Відзначимо, що раніше ми повідомляли про те, що у обслуговуючій газовій компанії “Львівгаз” заявили, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) виносить на розгляд підвищення тарифу на доставку газу на 80% – з 0,99 грн до 1,79 грн за кубометр (без ПДВ).

Подорожчання тарифу у компанії пояснили тим, що вже з наступного року зростуть витрати на сировину, на обслуговування газових мереж та на заробітну плату працівникам компанії.

У «Львівгазі» кажуть, що плата за доставку газу є «інвестицією споживачів у комфорт».

«У вартість за доставку газу входить цілодобова робота аварійної бригади та виклик 104, ремонт та заміна газопроводів, які на Львівщині є найстарішими в Україні, регулювання та підтримка тиску для подачі газу в оселі, обслуговування лічильників газу, а також профілактика, ремонт та заміна газового обладнання в оселях. Тобто оплата за доставку газу – це інвестиція у комфорт та безпеку споживачів», – розповів комерційний директор «Львівгазу» Олег Вінцюк.

Зростання цін пов’язане з цілою низкою чинників. У “Тернопільгазу”, наприклад, обсяг замовленої потужності скоротиться з 399 до 276 млн кубометрів. Водночас витрати не зміняться. Тобто навантаження на кожен кубометр газу збільшиться і платити доведеться більше. Загальна собівартість зросте з 395,8 до 572,2 млн грн.

Для розуміння:

з 2020 року тариф на газ розділили на дві складові: за саме блакитне паливо і за його доставку та розподіл (абонплата);абонплату треба вносити щомісяця, навіть якщо взагалі не користувалися газом;розмір абонплати залежить від обсягів споживання в “газовий” сезон (з жовтня до жовтня минулого року);якщо за “газовий сезон” витратили 700 кубів, то абонплату потрібно буде вносити за 50 кубометрів на місяць (загальний обсяг ділиться на 12 місяців).Також більше грошей доводиться витрачати на заробітні плати, на обслуговування й ремонт лічильників, на ремонт комунікацій. Усе це відображується й на кінцевих сумах у платіжках.

“Тут потрібно шукати компроміс. Через бездарну політику Нацкомісії з енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) облгази загнали в борги. Проблема довго залишається і її треба вирішувати. Для розуміння, зараз це 25 млрд”, – розповів OBOZREVATEL заступник голови профільного комітету Ради Олексій Кучеренко.

Щойно озвучили “пекельний сюрприз” українцям під ялинку: Рішення вже прийнято по всій країні. З нового року піднімуть..