80-річному пенсіонеру з Чигирина загрожує три роки в’язниці за допис в інтернеті

80-річний пенсіонер з Чигирина на Черкащині Володимир Терещенко може сісти у в’язницю на три роки за пост у соцмережі.

Колишнього вчителя звинуватили у заклику до повалення конституційного ладу (ст. 109 Кримінального кодексу), пише Українська Гельсінська спілка (УГС). У 2018 році в дописі він розмістив зображення кулемету “Максим” і лайку на адресу влади. Передає Obozrevatel.

Співробітники Служба безпеки вже тоді розцінили публікацію як заклик до повалення державного устрою. Але кримінальну справу проти пенсіонера порушили лише у 2020 році.

Адвокатка УГС Людмила Геращенко вважає, що допис колишнього вчителя вже не актуальний, оскільки за два роки в Україні з’явився новий президент і новий парламент. Немає й доказів того, що чоловік здійснював на незаконну діяльність, вважають правозахисники.

На їхню думку, як і на думку Терещенка, кримінальна справа є помстою за його небайдужу громадську позицію. Він багато разів демонстрував її, активно виступаючи за надання місту статусу гетьманської столиці, був організатором пікетів проти будівництва птахофабрики та боровся з вирубкою зелених насаджень у місті.

За інформацією “Радіо Свобода”, юристи впевнені, що суд не доведе провини Терещенка. Хоча є приклади, коли у схожих ситуаціях людям доводилося відповідати перед українським правосуддям. Наприклад, жительку Волині засудили до сплати 17 тис. гривень штрафу за антиукраїнські коментарі в мережі “ВКонтакті”. Вона закликала “взяти Київ, викинути звідти всіх маріонеток Заходу і ліквідувати будь-які натяки на антиросійськість”. Її визнали винною у спробах насильницької зміни влади і поваленні конституційного ладу та в порушенні рівноправності громадян.

Загалом з 2014-го по 2018 рік суди в Україні ухвалили 118 вироків за публікації антидержавницького спрямування у соцмережах, більшість з висловлювань зачіпала нацбезпеку. За підрив територіальної цілісності винесли 69 вироків, за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу, – 54 (за даними дослідження громадської організації “Платформа прав людини”).

Найбільша кількість кримінальних справ (82 %) була порушена через пости у соціальних мережах “ВКонтакті” та “Однокласники”.

Найчастіше вони завершувались звільненням порушників від відбування покарання з випробувальним терміном від 1 до 3 років. Проте в 14,5% засуджені отримали реальні тюремні терміни.

80-річному пенсіонеру з Чигирина загрожує три роки в’язниці за допис в інтернеті