У ці хвилини! Данілов увірвався – 10 баронів. Почалось, взяти всіх. Зеленський зробив немислиме. Повернути крадене

Президент Володимир Зеленський найближчим часом має внести до парламенту законопроєкти щодо відновлення кримінальної відповідальності за контрабанду.

Про це заявив серетар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Найближчим часом Президент України внесе зміни (законопроєкти – ред.) в шість законодавчих актів нашої країни, якими буде поновлено кримінальну відповідальність за будь-яку контрабанду”, – сказав він.

Данілов зазначив, що наразі в Україні спостерігається ситуація з контрабандою, оскільки раніше народні депутати “взагалі зняли будь-яку відповідальність за те, що люди займаються контрабандою”.

Як повідомлялось, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що за результатами засідання РНБО 2 квітня вперше в історії України запроваджено персональні санкції щодо осіб, які очолюють так звану топдесятку українських контрабандистів. Він наголосив, що за розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 мільярдів гривень, які недоотримав державний бюджет.

ЗМІ розбирались хто ж попав у розстрільний список контрабандних баронів:

1. Іван Бокало

Екс-депутат Львівської облради, в минулому – старший інспектор відділу технічних засобів контролю Львівської митниці. Він фігурує в ЗМІ як оператор “сірих” схем по ввезенню в Україну авто з-за кордону і “обілєчівання” вантажівок, що в’їжджають в Україну з Європи.

2. Валерій Пересоляк

Бізнесмен з села Минай на південній околиці Ужгорода володіє футбольним клубом “Минай” і є главою Ужгородської федерації дзюдо. Його називають “королем контрабанди” на Закарпатті. За деякими даними він нібито курує масштабну схему з доставки різних товарів з Європи без декларування, в так званих “італійських бусиках”. Крім того, за чутками, він також займається контрабандою сигарет.

3. Юрій Кушнір

З 2010 по 2015 рік був депутатом облради Чернівецької області і має репутацію хрещеного батька контрабанди в області. Його бізнес-активи включають Чернівецький завод будівельних матеріалів, видобуток корисних копалин, роздрібну торгівлю, охоронне агентство “Сокіл”, і багато іншого. Його називають винахідником схеми з “несунами”, коли через кордон дрібними партіями пішки контрабанду переносять місцеві жителі.

4. Олександр Єремейчук

Єремейчук відомий на Буковині під прізвиськом “Слон”, його називають смотрящим “за контрабандними справами від екс-нардепа від” Народного фронту “Максима Бурбака. Знайомства і навіть дружби з Єремейчуком Бурбак не приховує, але в те, що його друг також є кримінальним авторитетом не вірить.

5. Орест Фірманюк

Офіційно він – митний брокер, власник ряду фірм, що працюють в сфері зовнішньоекономічної діяльності (ТОВ “Валгер груп”, “Аеропорт Київ Карго”). Однак Максим Нефьодов, коли обіймав посаду голови Державної митної служби, називав Фірманюка “контрабандистом № 1 України”. Його прізвище звучить в контексті інцидентів на митницях Київської, Одеської, Закарпатської, Львівської та інших областей. Йдеться про різні схеми мінімізації митних платежів – зокрема, про класичну схему з підміною, коли, наприклад, дорогі тканини заїжджають під виглядом серветок, а смартфони або ноутбуки – під виглядом запчастин до них.

6. Вадим Альперін

Гучна історія з його затриманням за звинуваченням у контрабанді в 2020 році облетіла ЗМІ всієї України. Заарештований детективами НАБУ, Альперін вийшов під заставу 76,6 мільйона гривень. Президент Володимир Зеленський свого часу називав його “хрещеним батьком контрабанди в Україні”.

7. Олександр Чудаков

Олександр Чудаков з Одеси. Його прізвище фігурувало в ЗМІ у зв’язку з кримінальною справою про присвоєння керівництвом одеської поліції вантажу контрабандних сигарет. Чудаков був власником складу, куди за вказівкою поліцейських відправили на зберігання 3,5 мільйона пачок контрабандних сигарет, після чого вони були розпродані на споживчому ринку.

8. Віктор Шерман

Відома особистість в Одесі, він займається не тільки експортно-імпортними операціями, але має інтереси в інших видах діяльності. Шерман спеціалізується на доставці в Україну товарів з Туреччини, в тому числі і для потреб підприємців знаменитого “7-го кілометра”.

Разом з депутатом міськради Кисловським будує висотку в одному з найпрестижніших районів Одеси – на Лидерсовському бульварі навпроти центрального Парку Шевченка.

9. Олександр Кравченко

Кравченко свого часу очолював слідчий відділ СБУ в Одеській області, потім був підвищений до першого заступника Головного слідчого управління Служби безпеки України. Офіційно Кравченко спеціалізувався на боротьбі з контрабандою.

10. Володимир Дідух

Володимир Дідух також відомий як “Вова Морда” за професією – чоботар. Свою кличку і популярність він отримав в 2005 році. Тоді на колегії міністерства внутрішніх справ президент Віктор Ющенко показово вичитував присутніх генералів: “Що це за морда така, від якого у Львові всі плачуть? Це конкретна кликуха одного з мордоворотів? Скільки дивізій вам дати, щоб цієї Морди не було?”

У ці хвилини! Данілов увірвався – 10 баронів. Почалось, взяти всіх. Зеленський зробив немислиме. Повернути крадене