Відразу після відставки! Коболєва “накрили” – шaлeнi мільйони, прибутки які ш0кyють. Правда випливла – на поверхню

Відразу після звільнення Коболєва з’явилася інформація від “Групи Нафтогаз”, що з рішенням Кабміну він не згоден та має намір його оскаржити. На своїй же сторінці Коболєв написав, що “не збирається влаштовувати цирк” і “віддає ключі від кабінету Юрію Вітренку”, зазначивши, що про перелік досягнень “Нафтогазу” під час його керівництва знають і опоненти, і союзники, про це йдеться в матеріалі “Апострофа”.

Про те, як працював НАК “Нафтогаз України” під керівництвом Коболєва, говорять цифри. Наприклад, за 2020 рік НАК отримав чистий консолідований збиток у розмірі 19 млрд грн. До слова, причиною фінансового провалу в компанії назвали пандемію коронавируса.

Однак, для порівняння, польський аналог Нафтогазу PGNiG закінчив 2020 рік з прибутком в перерахунку на гривні приблизно 56 млрд грн. При цьому, як порівнюють журналісти, виплати керівництву компанії були в 2 рази нижче, ніж начальникам в “Нафтогазі”.

Ще один яскравий факт. Як відомо, після приходу Коболєва на пост глави “Нафтогазу”, він був одним з ініціаторів і головних лобістів державної програми “20/20”, якою передбачалося збільшення видобутку природного газу “Укргазвидобування”, що входить в “Нафтогаз”, з 14,5 млрд кубометрів до 20 млрд кубометрів. У травні 2016 року цю програму було презентовано Кабміну.

І що в результаті? Заявлених в програмі показників так і не вдалося досягти. Більше того, останні два роки видобуток неухильно знижувався – в 2019 році на 1,4% в порівнянні з попереднім роком. А в 2020 році УГВ здобула ще на 1% менше, ніж в 2019 – всього 13,45 млрд кубометрів. Звичайно ж, ні про які 20 млрд мова не йде.

А ось що, на відміну від видобутку, вражало своїми розмірами, так це зарплати керівництва НАК “Нафтогаз України” і особисто Коболєва.

Нагадаємо, Коболєв керував НАК “Нафтогаз” з 2014 року. За свій перший рік чиновник отримав дохід в сумі 763 263,19 грн. Але вже в 2015 році його доходи суттєво зросли. Згідно з декларацією, він заробив за рік 6,1 млн грн.

Між тим, журналісти з’ясували, що тоді ж Коболєв не вказав в декларації будинок в елітному селищі під Києвом, вартістю майже 1 мільйон доларів.

У 2017 році видання “Українські новини” опублікувало інформацію про те, що, згідно з актом ревізії Державної аудиторської служби діяльності “Нафтогазу” в період з квітня 2015 року по березень 2017 року, керівництво державної компанії отримало мільйонні зарплати.

Зокрема, за 2016 рік голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв отримав винагороду в 19 млн гривень

З 2017 року НАК “Нафтогаз” декларації свого керівництва засекретив і в відкритому доступі вони не з’явилися.

Однак, за оприлюдненою інформацією, керівник НАК у 2017 році отримував середню зарплату в розмірі близько 32 тисяч євро на місяць (приблизно 900 тис грн на місяць, і це, очевидно, не рахуючи бонусів).

У 2018 році, як з’ясували журналісти, Коболєв заробив 286,5 мільйона гривень. Об’єктивності заради нагадаємо, що в цю суму увійшла багатомільйонна винагорода за перемогу над російським “Газпромом”.

У 2019 році контракт з Коболєвим в “Нафтогазі” був продовжений. ЗМІ опублікували текст контракту. Згідно з документом, щомісячний оклад Коболєва склав 2,08 млн грн. Не зовсім, правда, зрозуміло з бонусами це, чи без.

В інтерв’ю на 5-му Каналі Андрій Коболєв заявив: “Можу сказати, що моя місячна зарплата в цифровому вигляді – це більше семи цифр до коми. А скільки точно – можна рахувати”.

Якщо не полінуватися і дійсно порахувати, набігає значна сума – близько 400 млн грн за весь час перебування Коболєва на посаді. Відзначимо, що це – за мінімальними підрахунками, які можуть не відображати реальної картини. І ось чому.

29 квітня 2021 року головою НАК “Нафтогаз” замість Коболєва був призначений Юрій Вітренко. Згідно з оприлюдненою ним фінансовою декларацією за 2020 рік, Вітренко заробив 288 млн 320 тис. грн. Основна сума – в розмірі 284 млн 637 тис грн – отримана ним саме як заробітна плата у НАК “Нафтогаз України”.

Якщо враховувати, що Вітренко був у НАКу, все ж, не керівником, то цілком можна припустити, що Коболєв міг заробити за минулий рік схожу суму. І тоді частково стає зрозумілою ситуація, звідки за минулий рік у “Нафтогазу” збитки в розмірі 19 млрд грн.

Експерти, опитані нашим виданням, стверджують, що приводів звільнити Коболєва уряд мав достатньо.

“Щодо ефективності роботи Коболєва, то, на мій погляд, це питання риторичне. Щоб накачувати компанію грошима населення, розуму багато не потрібно “, – вважає експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

Інша справа, що засекречені прибутки Коболєва викликають багато питань: адже країна повинна знати, скільки заробляє найманий робітник у державній компанії. Тим більше, з такими величезними фінансовими провалами, які відбулися в “Нафтогазі” за минулий рік.

У той же час, на думку експерта, заміна Коболєва на Вітренка доволі сумнівна.

“Вітренко працював в “Нафтогазі” і створював цю піраміду. Що може дати зміна одного на іншого?”, – задається питанням Землянський.

Відразу після відставки! Коболєва “накрили” – шaлeнi мільйони, прибутки які ш0кyють. Правда випливла – на поверхню