Домашнє печиво на смальці, простий рецепт

Коли мова заходить про випічку, зазвичай ми рідко маємо на увазі випічку на чомусь, що не називається вершковим маслом, маргарином або рослинній олії. Однак наші бабусі і прабабусі знали чимало рецептів, в яких можна було б обійтися без масла. І печиво на смальці – як раз той випадок, тому що замість масла ми будемо використовувати саме смалець. Це не повинно вас бентежити, тому як в випічці смалець не відчувається, зате печиво виходить дуже ніжним і розсипчастим.

Інгредієнти для печива з смальцю:

  • Цукор – ½ склянки;
  • Яйце – 1 штука;
  • Борошно – 2 склянки;
  • Розпушувач – 1,5 чайної ложки;
  • Смалець (в даному випадку качиний) – 6 столових ложок.

Приготування:

  1. У глибокій мисці з’єднуємо яйце і цукор.
  2. Збиваємо яйце і цукор до утворення густої білої піни. Обсяг збільшиться в 2-3 рази.
    Тепер яйця і цукор будемо збивати до збільшення маси в 3 рази
  3. До отриманої збитою яєчної маси додаємо борошно і розпушувач. Відзначимо, що раніше в селах використовували не розпушувач, оскільки він був просто недоступний, а звичайну соду. Так що, якщо раптом на вашій кухні не виявилося розпушувача, сміливо використовуйте соду для приготування цього печива.
  4. Смалець викладаємо в сотейник. Колір смальцю буває різним в залежності від походження даного продукту. Так, качиний смалець, який ми використовуємо в даному випадку, має бежевий колір. Свинячий смалець має білий колір. У будь-якому випадку, для приготування можна використовувати і свинячий, і качиний, і гусячий смалець.
  5. Розтоплюємо смалець на невеликому вогні. Трохи охолоджуємо, щоб він не був гарячим.
  6. Вливаємо смалець в миску з іншими інгредієнтами.
  7. Починаємо вимішувати тісто. Воно виходить досить крутим і пухким, але форму тримає добре.
    Тісто замішуємо вручну, адже воно вийде досить щільним
  8. Формуємо з тіста таку кулю, як на фото, поміщаємо його в пакет для харчових продуктів і відправляємо в холодильник на півгодини.
  9. Дістаємо тісто з холодильника, розгортаємо його невеликими частинами, так як тісто досить пухке і розгортати весь обсяг відразу не дуже зручно. Формочками для печива вирізаємо фігурки. У нас, наприклад, буде печиво у формі квітки. Відзначимо також, що віддають перевагу катанню тісто треба не дуже тонко – товщиною 3-4 мм.
  10. Викладаємо печиво на деко, застелене пергаментом, і відправляємо в духовку на 15-20 хвилин. Температура випікання – 180С. Важливо, щоб печиво на смальці, фото якого ви зараз бачите, мало товщину хоча б 3-4 міліметра, не менше.
  11. Ось наш десерт і готовий – варимо каву і подаємо до столу!

Смачного!

Домашнє печиво на смальці, простий рецепт