Українці мають знати Героя! 16-річний син АТОвця врятував від неминучої смерті 5-х дітей (ВІДЕО)

Вибух гранати на дитячому майданчику влітку ледь не забрав життя шістьох дітей

Підліток врятував життя п’ятьом дітям під час вибуху гранати на дитячому майданчику в селі Пашена Балка під Дніпром в липні, і за подвиг 16-річного героя нагородили медаллю «За вірність національній ідеї».

Церемонія відбулася в залі Дніпропетровської ОДА, а ініціаторами виступили волонтери громадської організації «Інвалідів та воїнів АТО». Як з’ясувалося, готовність до самопожертви могла обернутися для хлопця відразу після НП проблемами з законом.

Син військового розвідника, афганця і ветерата АТО Олександр Гаркуша в результаті інциденту втратив три пальці на руці, а осколки від гранати від гранатомета ВОГ-25П пройшли через всю черевну порожнину.

Крім нього, серйозно постраждав також ще один хлопчик. Завдяки старанням медиків, зараз життя обох нічого не загрожує.

НП сталася 1 липня, коли діти знайшли боєприпас на території колишньої військової частини біля села і вирішили підпалити гранату. Гаркуша помітив снаряд, що горить, схопив його, щоб викинути і врятувати хлопців, але він разорвлся прямо в руці.

Від вибуху постраждало шестеро дітей у віці від 5 до 16 років. Наймолодший Сашко Редько і найстарший — Гаркуша — отримали найбільш серйозні травми.

Два тижні хлопець перебував без свідомості в реанімації. Йому провели кілька операцій.

Герой розповів, що правоохоронці спочатку підозрювали його в пригоді — мовляв, снаряд вибухнув безпосередньо в його руці, а вік (16 років) якраз підсудний. Малюки спочатку теж вказали, що це саме Олександр приніс гранату. У палаті реанімації йому пізніше повідомили, що всі діти врешті сказали, що Гаркуша їх врятував. Про це йдеться в сюжеті «5 каналу».

«Він хотів врятувати дітей. Основний удар взяв на себе весь удар припав на нього. Навіть моя внучка, яка йшла з магазину з морозивом в цей момент — вона була за ним. Він її закрив, виходить», — розповіла бабуся постраждалого Ольга Сиренкова.

Коли Олександра виписали з лікарні, його зустрічала майже половина села.

«Я стояв до них спиною, коли вони підпалювали. На дитячому майданчику стояли. Почув звук — ніби турбозапальничка. Повернувся до снаряду й зрозумів, що він підпалений. Той, хто приніс його і підпалив, Максим, втік. Навколо діти стояли, закрили обличчя. Я підійшов до снаряду, якщо бути точніше, кинувся до нього. Хотів відкинути його, але з одного боку діти, з іншого — хати, а позаду дитячий майданчик. Я міг тільки по діагоналі вниз відкинути. Взяв його, вже хотів кинути. Хлопок — і я зрозумів, що він розірвався у мене в руках «, — розповів Гаркуша, передає «Суспільне.UA».

Батько хлопця Петро Гаркуша тоді кинувся з аптечкою допомагати дітям. Витяг осколок і вколов синові знеболювальне, і за словами лікарів, саме це і врятувало хлопцеві життя.

За фактом події правоохоронці відкрили кримінальне провадження за двома статтями КК України «Недбале зберігання боєприпасів» і «Незаконне володіння зброєю». Розгляд — як снаряд потрапив в руки дітям — досі триває.

Хлопець хоче вступати до вузу в Одесу і мріє стати розвідником, як і його батько. Зараз Олександр інвалід, і його кар’єра військовим під загрозою зриву. Однак героя підтримали друзі однокурсники — відмовили кидати навчання, і командир військового ліцея надсилав підлітку завдання, щоб він не відстав від навчання.

«У нас була така ідея — підтримати його. Підтримати його морально, тому що це нагорда волонтерська, вона більш вагома як моральна підтримка. І я думаю, що нам це вдалося. Розповісти про нього і розповідати далі про нього, про таких дітей. Тому що це наше майбутнє. Звичайно, не хотілося б, щоб все таке на собі відчули, але те, що він зробив, це дійсно подвиг. І він зберіг найцінніше, що може бути — це життя дітей «, — розповіла представниця ГО «Інвалідів та воїнів АТО» Оксана Чалова.

Джерело

Українці мають знати Героя! 16-річний син АТОвця врятував від неминучої смерті 5-х дітей (ВІДЕО)