Звільнення “просто так” стануть законними! Шокуючі зміни у Трудовому кодексі! Що потрібно знати!

Новими законопроектами передбачена можливість звільняти людину за невиконання розпоряджень роботодавця, навіть якщо це не входить до трудових обов’язків

В Україні готуються кардинально змінити Трудовий Кодекс. У парламенті вже зареєстровані законопроекти, в яких є тривожні нововведення. Постраждати можуть прості працівники. Наприклад, роботодавець може звільняти працівника з формулюванням «у зв’язку із втратою довіри» або «за відсутність на роботі протягом робочого дня без поважної причини» (тобто можуть звільнити і за просте запізнення).

Про це розповів юрист Центру соціальних і трудових досліджень Віталій Дудін.

Експерт зазначає, за прогули в Україні можна звільняти і зараз, але мова йде про 3-часову відсутність (для прикладу: у Латвії — мова йде про відсутність цілий день, в Болгарії співробітник повинен прогуляти два дні поспіль, а у Фінляндії – сім днів).

“Через некоректне юридичне формулювання норма читається, як привід звільнити кого завгодно навіть за п’ятихвилинну відсутність на роботі. Я вірю в позитивні наміри авторів законопроекту, але в даному випадку положення сформулювали некоректно, що може призвести якщо не до зловживань, то до непорозумінь”, – зазначає експерт.

Також Віталій Дудін не став заперечувати, що новими законопроектами передбачено можливість звільняти людину за невиконання розпоряджень роботодавця, навіть якщо це не входить в трудові обов’язки працівника:

“В законопроекті № 2584, вносить правки до чинного КЗпП, ця норма сформульована таким чином, що окремо згадуються порушення трудового договору та невиконання розпоряджень роботодавця. З формулювання випливає, що це дві самостійні умови для звільнення. При цьому не обов’язково, щоб таке розпорядження було пов’язане з трудовими обов’язками. Це, звичайно, суперечить основоположним принципам трудового права”.

Іншими словами, роботодавець зможе дати розпорядження, яке не входить в обов’язки працівника, і за його невиконання звільнити.

Юрист також зазначає, що в Україні збираються звільняти за розголошення комерційної таємниці (зараз за розголошення комерційної таємниці можна винести догану, але відразу звільнити не можна): “На сьогоднішній день існує перелік відомостей, які не становлять комерційної таємниці. Визначені ці відомості декретом Кабінету міністрів від 1993 року. Там написано, що комерційною таємницею не може бути розмір заробітної плати, інформація про недотримання безпечних умов праці і так далі. Але все те, що чітко не зазначено в цьому декреті, роботодавці намагаються захистити комерційною таємницею”.

“За новим законодавством пропонується відразу звільняти людину за пост у Facebook, в якому розміщений певний документ або знято відео виробничих приміщень. І зараз на підприємствах, і не тільки промислових, коли відбуваються порушення в частині охорони праці, працівники це знімають на відео і викладають в інтернет. А потім до працівників пред’являють претензії матеріального плану і намагаються залучити їх до відповідальності за розголошення комерційної таємниці. На думку адміністрації, все те, що відбувається на території підприємства, — це нібито технологія виробництва, яка охоплюється поняттям “комерційна таємниця”, – підкреслив Віталій Дудін.

Джерело

Звільнення “просто так” стануть законними! Шокуючі зміни у Трудовому кодексі! Що потрібно знати!