«Майже “зомбі-апокаліпсuс”: В Україні вuпустять з дuспансерів усіх псuхічно хворuх і туберкульознuків

1 квітня 2020 в Україні стартує другий етап медреформи, згідно з яким фінансування усіх медустанов проводитиметься за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”.

В результаті скорочення державних субвенцій деякі медустанови недоотримуватимуть фінансування, тому прийнято рішення про “оптимізацію” тубдиспансера і психіатричної лікарні. Виділене фінансування просто не дозволяє утримувати існуючі стаціонари по лікуванню цих захворювань.

Ситуацію прокоментував медичний юрист Віктор Сердюк на своїй сторінці в Facebook. Він відмітив, що був запрошений на з’їзд Асоціації психіатрів України, де головним питанням стала катастрофічна ситуація з системою психіатричної допомоги в Україні, а також що з нею буде після 1 квітня.

“Відбулася гаряча дискусія навколо катастрофічної ситуації з системою психіатричної допомоги. Про те, що робити і куди бігти з 1 квітня 2020 і після цієї дати. Якщо буде так, як хоче НСЗУ, то після 1 квітня психіатричні лікарні перестануть існувати “, – говорить юрист. Серед цих людей – майже 2000 таких, які за рішенням суду мають бути на примусовому лікуванні.

З 1 квітня навіть для них не передбачено ні ліків, ні живлення. “Тисячі хворих з психічними розладами бродитимуть по Україні і проситимуть їсти. Хто як зможе “, – додає Віктор Сердюк. Також кваліфікована психіатрична допомога стане недоступною і для хворих дітей. “Нависає реальна загроза того, що тисячі психічно хворих приєднаються до тисяч хворих туберкульозом, і разом вони блукатимуть по країні.

“Майже “зомбі-апокалипсис”, і благаємо Бога, щоб ще китайський вірус не залетів “, – такий песимістичний прогноз дав юрист.

«Майже “зомбі-апокаліпсuс”: В Україні вuпустять з дuспансерів усіх псuхічно хворuх і туберкульознuків