Терміново! Офіційно оголошено- Порошенко такого не чекав. Новий генпрокурор підпише

Державне бюро розслідувань підготувало підозру в захопленні влади та зловживанні нею 5-му президенту Петру Порошенку.

ЗМІ отримали у розпорядження проєкт підозри та проаналізували його.

Підозра складається з двох епізодів – призначення заступника голови Служби зовнішньої розвідки та двох членів Вищої ради правосуддя.

За версією слідства, ці кадрові рішення були проведені з порушенням закону та задля захоплення влади:

“…у Порошенка П.О., з мотивів задоволення особистих інтересів, що полягають у прагненні встановлення такого виду державного режиму, при якому державна влада зосередиться в руках неконтрольованої народом групи осіб або в руках однієї особи, та усунення можливостей для вільного волевиявлення інтересів різних груп населення, виник прямий умисел на захоплення державної влади, шляхом призначення підконтрольних йому осіб у Службу зовнішньої розвідки України та Вищу раду правосуддя”.

Перший епізод: Служба зовнішньої розвідки

Фабула. У кінці 2017 року в очільника Служби зовнішньої розвідки з’явився перший заступник. Його призначив президент за поданням голови розвідки.

Однак за 8 місяців цю ж посаду отримав ще один розвідник – Сергій Семочко. Указ про його призначення Петро Порошенко підписав 31 липня 2018 року.

Таким чином, розвідка отримала одразу двох перших заступників голови.

Другий епізод: Вища рада правосуддя

Фабула. Навесні 2019 року спливали повноваження двох членів Вищої ради правосуддя (суддівського органу самоврядування), призначених за президентською квотою.

У березні Петро Порошенко оголосив конкурс на ці посади, а у травні – призначив нових членів ВРП.

Варто зазначити, що Правоохоронний комітет Верховної Ради схвалив відставку Руслана Рябошапки.

Рішення підписав голова Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, депутат від фракції “Слуга народу” Денис Монастирський.

Подання президента на призначення Іонушаса генпрокурором ще немає. Однак його кандидатуру обговорювали на засіданні фракції “Слуга народу”.

Своє можливе призначення на посаду очільника Офісу генпрокурора Іонушас прокоментував у кулуарах Ради

Я хотів би лише зазначити, що вказані питання порушувалися на фракції, це не секрет, – зазначив нардеп.

Іонушас повідомив, його кандидатуру висунув один з депутатів фракції “Слуга народу”. Однак його прізвища він не назвав. Нардеп додав, що не володіє інформацією, які ще кандидатури обговорюються на пост генпрокурора.

“Мені здається, що це питання за президентом Володимиром Зеленським.

Проте українці вже не сумніваються, що він буде генеральним прокурором і доведе справу до кінця. Зробить те, на що у Рябошапки не вистачили сміливості.

Джерело

Терміново! Офіційно оголошено- Порошенко такого не чекав. Новий генпрокурор підпише