Нe хoтiлu вaс жiнкu вчoрa трaвмyвaтu, aлe «Cлyгu Нaрoдy» тaк прuвiтaлu з 8 бeрeзня жiнoк-пeнсiонeрiв, щo плaкaти хoчeтьcя

Нічого не скажеш, оригінально привітали «слуги народу» з 8 березня жінок-пенсіонерів. Близько 70% всіх пенсіонерів в Україні становлять жінки.

І їм забули провести індексацію пенсій. Кожну бабулю кинули на мінімум 300 гривень. В Україні в 2017-му був прийнятий новий пенсійний закон «Про обов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з цим законом, щороку повинна бути здійснена індексація пенсій. При перерахунку пенсій враховуються індекс інфляції і прив’язка до середньої зарплати в Україні. Про це у своєму блозі пише блогер і політолог Віктор Бобиренко.

Він зазначає, щорічно відсоток індексації може бути різним. У минулому році – 17%. Якби так провести і в цьому році – це + по двісті з гаком гривень на мінімальну пенсію.

Плюс мінімум 370 грн. – на середню пенсію. В Україні за рік суттєво збільшилася середня заробітна плата – з 9223 грн в січні 2019 року до 12 264 гривні. в грудні 2019 го.

Тому, проіндексована пенсія в Україні в цьому році має зрости мінімум на 300 гривень. Зараз мінімальна пенсія – 1889 гривень, для жінок, у яких не менше 30 років стажу, 35 – для чоловіків.

Для пенсіонерок – колишніх колгоспниць – це стандартна пенсія. І ось цим бабуля вже в березні мали проіндексувати пенсії і додати мінімум по триста гривень. У законі написано, що індексація повинна бути щорічна.

Однак не написано, з якого саме місяця. Ось цим і скористалися «слуги». І вони планують проіндексувати пенсії, тобто, виконати закон, тільки у вересні.

За словами політолога, в минулому році все було зроблено в березні, тому що, як правило, в лютому проводиться звіт уряду. Статистика визначає річні показники інфляції, зростання цін, підвищення зарплат.

І з березня вже можна індексувати і виконувати закон. Але, по ходу, «слугам народу» по барабану на народ. Недовиконання бюджету за два місяці цього року вже досягло 30 мільярдів гривень.

А Пенсійний фонд – дотаційний. У 2020 році держава повинна виплатити до Пенсійного фонду 172 мільярдів гривень. Тому витрати треба економити. Ось «слуги» і вирішили зекономити на пенсіонерах.

Нe хoтiлu вaс жiнкu вчoрa трaвмyвaтu, aлe «Cлyгu Нaрoдy» тaк прuвiтaлu з 8 бeрeзня жiнoк-пeнсiонeрiв, щo плaкaти хoчeтьcя