Кадри наче з СРСР на ЧАЕС. Чому в Україні карантин має бути максимально жорстким

ДУЖЕ раджу уважно почитати та подивитись фото (та відео). У цьому матеріалі американського видання «Associated Press» прихована відповідь на те, чому в Україні карантин має бути максимально жорстким, про що я писав ще з березня і просив владу ввести Надзвичайний Стан (це була єдина помилка влади під час цієї епідемії).

Кадри наче з СРСР на ЧАЕС…

_________________________

Українські лікарні насилу справляються з коронавірусом, незважаючи на порівняно невелику кількість випадків хворих у країні.

Медики працюють в саморобних захисних масках і костюмах з поліетиленовими пакетами поверх взуття.

Журналісти також звертають увагу на те, що лікарні перевантажені пацієнтами: в медустановах, які розраховані на 150 хворих на коронавірус — перебуває 250 осіб.

Крім цього, пише видання, відсутність системи фільтрації в деяких лікарняних моргах змушує медичних працівників проводити розтини зовні, під деревами.

«Українська проблемна система охорони здоров’я перевантажена через COVID-19, незважаючи на те, що було повідомлено про порівняно невелику кількість випадків — 15322 інфікованих і 391 смертельний випадок станом на неділю (10 травня)».

Найбільш очевидною є проблема в західному місті Чернівці, де було підтверджено понад 2268 випадків інфікування в місті і околицях.

«Моя душа кричить. У нас дефіцит медичного обладнання та засобів індивідуального медичного захисту. Як наслідок, ми заражаємося», — розповідає анестезіолог Чернівецької обласної лікарні Микола Шарахлицький.

Терапевт з міста Почаїв, 51-річний Іван Венжинович розповідає, що «сімейні лікарі самоусунулися від вирішення проблеми».

«Вони не відвідують пацієнтів, а дають консультації телефоном. Всі бояться заразитися коронавірусом», — зазначив терапевт.

В лікарні Почаєва немає фахівців з інфекційних захворювань: один звільнився, у іншого діагностували коронавірус.

«Всі люди втекли, а ті, хто залишився, працюють на межі своїх сил через цю реформу», — вважає Венжинович.

Зазначається, що лікарі побоюються послаблень карантинних заходів з 11 травня в країні.

«»Ви можете бачити сумну картину нашої «готовності», і це відбувається на четвертому місяці епідемії», — розповідає патологоанатом з Тернополя Олег Стецюк.

Стецюк одягнений у жовтий захисний костюм, який йому зшив друг, який шиє взуття. Він проводить розтин померлих від коронавірусу на свіжому повітрі, бо в лікарняному морзі немає нормальної вентиляції і водопостачання.

«Україна була повністю не готова до епідемії. Досі велике питання, чи готова вона зараз», — говорить Стецюк

Лікар розповідає, що йому відмовили і в проханні надати намет для розтину на вулиці, посилаючись на брак коштів.

Журналісти також звертають увагу на корумповану економіку в країні і на виснаження бюджету війною з підтримуваними Росією найманцями. Також говорять про нову адміністрацію президента Володимира Зеленського, яка продовжує працювати над медреформою, заснованою попередниками. Завершують свою публікацію автори тим, що президент Зеленський пообіцяв переглянути медичну реформу.

Кадри наче з СРСР на ЧАЕС. Чому в Україні карантин має бути максимально жорстким