Такого рішення не очікував ніхто! Саакашвілі поставив на місце!

Свого часу, в кінці 90-их років, ще бувши членом Ради правосуддя і головою юридичного комітету парламенту, я домігся звільнення 90% всіх суддів і про це анітрохи не шкодую, бо в результаті цього грузинські суди очистилися від корупції, розпочав свій допис у Фейсбук, Михайло Саакашвілі.

Так він почав свою відповідь колегії суддів, передаємо позицію в оригіналі:

До України я вважав, що наша судова реформа в Грузії не була доведена до кінця, хоча до судів в Грузії була втричі вища довіра, ніж в Україні. Звісно, грузинські суди не були найвищого європейського стандарту, але там не було корупції, і корупція в судах не була глобальною проблемою для громадян країни.

При всьому розумінні та повазі до державних інституцій, судова влада України давно відірвалася від реального життя, економіки, безпеки та добробуту звичайних українців. Судова влада перетворилася в елітну службу, яка обслуговує грошові потоки різних фінансових кланів. Вона вже дуже далека від проблем простих українців і громадських інтересів. Тому наша мета — максимально спростити систему, викорінити звідти корупцію або хоча б створити інструменти для контролю корупції в судах для того, щоб це не турбувало простих українців. І звичайно звернути увагу на те, як живуть самі судді, на те, звідки у них шикарні вілли і яхти. Причому жодна процедурна демократія і іноземні європейські правила не повинні їм допомагати в забезпеченні гарантій безпеки від українського народу.

На цю заяву Ради суддів я буду відповідати ввечері на передачі Савіка Шустера. На цю передачу разом зі мною мав йти Петро Порошенко. Минулого разу, коли він почув, що я йду з ним на одну програму, він скасував свою участь. Цього разу повторилося те ж саме. Як тільки він дізнався, що я йду на програму — він відразу ж відмовився. Ну що ж, мій колишній колего, я звичайно, зла особисто на вас не тримаю, але мені здається, це не по-чоловічому, так боятися вести цивілізований діалог.

Зазначимо, ось що саме коментував Саакашвілі:

Рада суддів висловила обурення заявами голови виконкому Нацради реформ Міхеіла Саакашвілі щодо радикальності судової реформи, яку готуватимуть.

“Заява пана Саакашвілі, що “це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у нас у судовій системі” насторожує своєю радикальністю та безапеляційністю. Роблячи такі заяви, пан Саакашвілі мав би знати, що зараз у судовій системі, саме через подібні заяви та неврегульовані процедури щодо призначення суддів, утворився катастрофічний кадровий голод.

Більше того, в ефірі одного із телеканалів голова Виконавчого комітету реформ визначив судову гілку влади як головного винуватця відсутності інвестицій в Україну, заявивши, що судова гілка влади “глибоко хвора”.

…Сподіваємось, що відповідні голослівні заяви не є проявом нерозуміння нагальних проблем судової гілки влади і не є проявом некомпетентності”.

Джерело

Такого рішення не очікував ніхто! Саакашвілі поставив на місце!