«Пневмонія і ураження легень почалися без температури»: киянка розповіла про тяжку форму COVID

Киянка Ірина Животова, яка перехворіла важкою COVID-19, розповіла, як все починалося, про нетипові симптоми і страшні ускладнення.

Жінка окреслила план дій при підозрі на COVID-19 та дала важливі поради тим, хто вже захворів.

Про це Животова написала у Facebook.

Нетипові симптоми

«А знаєте, які у мене були перші симптоми? Перетягнуло шию і невеликий нежить. Температура була зниженою. Ви читали про такі симптоми? Думаю що ні.

Трохи пізніше приєдналися втрата нюху, кашель і висока температура. Але пневмонія і ураження легень почалися без температури!», — наголосила вона.

Животова пише, що її вражають люди, які думають, що COVID — це чиїсь там підступи. «Уже навіть не дратують, а вражає повна відсутність критичного мислення», — зазначає вона.

«Ви знаєте, що в Києві не можна потрапити до лікарні? Немає місць, швидка не приїжджає, немає кисневого обладнання (концентраторів і Сапапа) хоча б для половини пацієнтів.

Я особисто зіткнулася з дуже важкою формою COVID, це коли уражено 50% легких (скло) з важкістю 8 з 10 з двобічною пневмонією. Знаєте як це? Це коли у тебе температура, провітрювання (кисень) падає до 50 (норма 98-99), підтримувати життєдіяльність може тільки апарат-кисневий концентратор, на якому ти перебуваєш 24/7 кілька тижнів», — пише киянка.

Жінка розповіла, що їй довелося вживати важкі препарати: кілька антибіотиків, гормони, кроворозріджувані препарати, а ін’єкції її кололи у живіт і внутрішньом’язово.

Небезпечні побічні ефекти

Також Животова розповіла про небезпечні побічні ефекти від COVID-19.

«А знаєте, чим небезпечний COVID, крім пневмонії? Побічки. Наприклад, кров густіє настільки, що викликає інсульт або інфаркт (у мене була прикордонна ситуація), тому обов’язково потрібно здавати аналізи на д-димер і с- реактивний білок і контролювати ситуацію.

За важкої форми COVID тобі дуже погано, інтоксикація організму, біль у хребті, тремор усього тіла, руки трусяться, шия не повертається, але тобі потрібно самостійно робити уколи кілька разів на день.

Адже ти не можеш піддавати інших людей ризику зараження. А ще тебе переслідують панічні атаки. І жахливий кашель, від якого біль в тілі, і тебе просто вивертає. І це тільки частина симптомів», — написала вона.

Коли Животова вже отримала негативний тест, у неї залишилася пневмонія і ураження легень. І потрібно з цим жити і реабілітуватися.

«Не зтягуйте маски з носа»

«Прошу вас, бережіть себе, використовуйте маски скрізь, не стягуйте з носа. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, здайте ПЛР-тест. Якщо тест позитивний, терміново зробіть КТ.

Якщо у вас немає результату тесту, але є температура, обов’язково збивайте її, навіть якщо температура 37. Під час COVID, на відміну від грипу, потрібно збивати температуру обов’язково. Причина — потрібно пригнічувати імунну відповідь організму, інакше є ризик летального результату», — наголошує жінка.

І закликає, якщо є температура, але немає результату тесту, варто зробити КТ, щоб не пропустити пневмонію.

«Мене запевняли, що це не COVID»

«Ідіть до лікаря, але якщо вас слухають і кажуть, що у вас явно не COVID — не вірте, просто терапевти найчастіше ще нічого не знають про цей вірус. Мене теж запевняли, що у мене не COVID і навіть тест не хотіли робити», — радить киянка.

Джерело

«Пневмонія і ураження легень почалися без температури»: киянка розповіла про тяжку форму COVID