Зеленський в шоці! Термінове звернення, вона застерегла його – “м’який підхід” не спрацює. “Нікуди не прийшли”

Новообраний президент Молдови Мая Санду порадила Україні звернути увагу на досвід її країни у врегулюванні ситуації в Придністров’ї, а також наголосила, що обраний “м’який підхід” в переговорах не дозволив вирішити конфлікт навіть протягом 28 років. Про це політик розповіла в інтерв’ю Європейській правді.

За словами нової очільниці, Україні, вирішуючи питання із Донбасом, слід придивитися до досвіду Молдови у Придністров’ї.

“Наприклад, те, що Молдова обрала м’який підхід. Ми визнали, що Придністров’я є частиною переговорного формату, ми дали тамтешньому бізнесу той самий торговельний режим, який мають наші виробники – зокрема, право вільного експорту до ЄС за Угодою про асоціацію. Ми підписали понад 300 документів про розв’язання конфлікту тощо”, – розповіла Санду.

Слід зауважити, після завершення гарячої фази придністровського конфлікту на початку 90-х років офіційна влада Молдови дала згоду на “прямий діалог” із не визнаною “владою” в Тирасполі, а Росію погодилася вважати “посередником” у врегулюванні конфлікту. Однак, попри все зроблене, переговори між Кишиневом і Тирасполем тривають досі.

“Але попри всі ці кроки, наразі ми нікуди не прийшли. І цей наш досвід Україні може бути корисно врахувати у діях щодо Донбасу”, – пояснила Санду і уточнила, що вважає неприпустимо федералізацію Молдови.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Міністерство закордонних справ уже розпочало роботу над організацією офіційного візиту в Україну новообраного президента Молдови Маї Санду.

Джерело

Зеленський в шоці! Термінове звернення, вона застерегла його – “м’який підхід” не спрацює. “Нікуди не прийшли”