Домашнє вино з старого нікому не потрібного варення

Домашнє вино зі старого варення має легкий, терпкий смак і п’янкий аромат!

Ну, не можемо ми жити без варення. Нехай потім банки, що зацукрилися, стоять роками на далеких полицях комор і заповнюють таке необхідне місце в холодильнику. Але все одно щоосені починається епопея під назвою «Час варити!». Цукор купується мішками, всі конфорки на плиті наглухо зайняті тазами та іншими місткостями. Банки стерилізуються масово. Загалом, на кілька днів кухня перетворюється на пекло – правда, пахне там не сірою, а набагато краще.

Але ажіотаж закінчується – і одразу постає питання: що робити з торішнім варенням? Викидати-то шкода. Вірно, викидати не треба. Адже торішнє варення – чудова «сировина» для виробництва найрізноманітніших алкогольних напоїв.

Інгредієнти:

  • Варення ягідне або фруктове – 1 літр
  • Вода кип’ячена (остигла) – 3 літри
  • Ізюм – 110 г

Приготування:

  1. Крок 1: готуємо банку
    Перед тим, як ми готуватимемо вино, підготуємо тару. Для цього беремо банку та ретельно обробляємо її харчовою содою за допомогою кухонної губки для миття посуду. Потім ретельно ополоснемо кілька разів теплою проточною водою. Після цього потрібно обдати місткість окропом із чайника. Увага: будьте обережні, щоб під час цієї процедури не обпалити окропом руки або інші частини вашого тіла. Важливо також пам’ятати, що посуд для приготування вина повинен бути скляним, керамічним або емальованим, але в жодному разі не металевим, щоб не було окисної реакції під час процесу бродіння алкогольного напою.
  2. Крок 2: готуємо домашнє вино з варення – перший етап
    Наливаємо воду в каструлю та ставимо на вогонь. У цей час беремо банку з домашнім варенням і за допомогою столової ложки перекладаємо його в підготовлену тару, туди ж висипаємо попередньо промиті під водою родзинки. Після того, як вода закипить, відставляємо її убік і даємо охолонути до кімнатної температури. Для приготування вина потрібна тепла кип’ячена вода. Увага: у жодному разі не повинен бути окріп! Теплу кип’ячену воду виливаємо в сулію з варенням і родзинками. За допомогою дерев’яної ложки всі інгредієнти добре перемішуємо та закриваємо місткість капроновою кришкою. Банку ставимо у тепле місце. У літній період можна її залишити на кухні – там завжди спекотно, а взимку – під батарею в одній із кімнат, щоб у нашій суміші почався процес бродіння. Головне – щоб місце було захищеним від дітей.
  3. Крок 3: зціджуємо мезгу
    Через 10 днів беремо банку з винними інгредієнтами, що забродили, і відкриваємо кришку. Оскільки вся мезга після процесу бродіння підніметься з дна до шийки банки, обережно за допомогою столової ложки прибираємо її з поверхні та перекладаємо в марлеву тканину, попередньо підставивши під неї чисту миску або каструлю, щоб вичавлена ​​густа суміш з мезги зливалася туди. Макуху дістаємо з марлі та викидаємо…
  4. Крок 4: готуємо домашнє вино з варення – другий етап
    Решту рідини з банки також проціджуємо через марлю і зливаємо в тугу місткість, де знаходиться вичавлена ​​суміш з мезги. Отриманий продукт первинного бродіння називається суслом. Тепер у добре вимиту під проточною водою банку переливаємо сусло. На шийку банки герметично надягаємо чисту гумову рукавичку. Поставимо нашу банку із суслом у темне місце. Процес бродіння триває 40 днів, але щоб остаточно в цьому переконатися – ближче до терміну приготування вина поспостерігайте за гумовою рукавичкою: коли вона, надувшись вгору, знову опуститься – значить процес бродіння завершений. Колір вина має стати прозорим.
  5. Крок 5: готуємо домашнє вино з варення – третій етап
    Перед тим, як ми розливатимемо алкогольний напій, підготуємо тару, в якій зберігатиметься наше ароматне вино. Найкраще для зберігання вина брати скляні пляшки місткістю 500 або 700 мілілітрів. Для цього ретельно за допомогою йоржика для миття посуду промиваємо пляшку під проточною водою. Перевернувши тару, даємо воді стекти.
  6. Після закінчення терміну приготування винного напою, знімаємо рукавичку з шийки банки та дуже акуратно за допомогою лійки, переливаємо рідину в чисті сухі пляшки. Головним завданням у цьому є той факт, щоб при цьому не торкнутися осаду, що утворився після другого процесу бродіння.
  7. Пляшки закриваємо пробками чи дуже маленькими капроновими кришечками. В ідеалі – дерев’яними корками. Потім готове вино перекладаємо у темне бажано прохолодне приміщення. Через два місяці після розливу воно готове до вживання. Наше домашнє вино з варення має міцність приблизно 10 градусів.
  8. Перед подачею на стіл наше вино трохи охолоджуємо в холодильнику, а потім переливаємо його в графін і подаємо до столу з келихами. Думаю, що наш винний виріб справить на ваших гостей приємне враження. Вино можна подавати на десерт із фруктами та шоколадними цукерками, а також пригощати друзів і під час основної трапези – смак вина від цього не зміниться!

– Закривати шийку банки можна не лише за допомогою гумової рукавички, але й за допомогою гідрозатвору. Гідрозатвор – це трубочка, другий кінець якої опущений до іншої банку з водою.

– Якщо для приготування вина ми будемо використовувати солодке варення, наприклад малинове або полуничне, то до такого варення бажано додати кисле, наприклад чорносмородинове або аґрусове, інакше наше вино швидше нагадуватиме нам компот з алкоголем.

– Дуже смачне вино виходить з яблучного, сливового або абрикосового варення, а якщо ще в одну з цих консервацій додати трохи меду, то вино матиме тонкий медовий смак.

– Вино потрібно готувати з незіпсованого варення, тобто наш інгредієнт у жодному разі не повинен бути з цвіллю.

– Банка має бути досить велика для того, щоб у ній вистачило місця для бродіння майбутнього вина.

– Дуже смачним виходить алкогольний винний напій, якщо ми змішаємо кілька різних видів варення, таким чином у нас вийде асорті – на смак і аромат.

– Для зберігання готового вина краще використовувати скляні пляшки, а не пластмасові, тому що пластмаса швидко псується, а від цього може зіпсуватись і вино.

Домашнє вино з старого нікому не потрібного варення