23 :30 Я не міг не поділитись з Вами цією новиною. Президент Зеленський повідомив, що вже завтра відбудеться…

Президент Володимир Зеленський заявив, що в неділю, 29 грудня, очікується обмін полонених. Таку заяву він зробив під час візиту до Івано-Франківської області. Проте, за його словами, досі не завершили процедуру верифікації списків.

“Обмін повинен бути завтра. Ми чекаємо на це. Поки що не повністю завершена верифікація всіх людей”, – сказав голова держави.

Суд триває

У Києві вже кілька днів триває суд над обвинуваченими у вбивстві на Майдані ексбійцями спецпідрозділу “Беркут”, яких, за даними Генпрокуратури, мають обміняти.

Адвокати родин “Небесної сотні”, як і самі родини, проти такого обміну. Вони вважають, що, якщо ексберкутівці будуть на непідконтрольній території, можливості продовжити суд не буде.

“Ми підтримуємо обмін — наші полонені дуже важливі, але не можна це робити ціною того, що ламаються державні устрої”, — сказала адвокатка родин Героїв Небесної сотні Олена Сторожук, яку цитує Hromadske.ua

Суд триває щодо п’ятьох обвинувачених у вбивствах на Майдані. Це Сергій Зінченко, Павло Аброськін та Олег Янішевський, які ще під вартою. Ще два обвинувачених – Сергій Тамтура та Олександр Марінченко – під домашнім арештом. Ексбійці “Беркуту” не визнають своєї провини.

У вбивстві 48 і пораненні 80 людей на Майдані всього звинувачують 25 “беркутівців” з так званої “чорної роти” – за кольором уніформ без розпізнавальних знаків, які носили ці люди. Їх ще називають “ротою Садовника” за прізвищем командира цього підрозділу.

П’ятеро колишніх працівників “Беркуту”, які зараз на лаві підсудних Святошинського суду – це єдині затримані представники “роти Садовника”.

Дмитра Садовника затримали ще навесні 2014 року. За пів року його випустили під домашній арешт, звідки він зник. Уже за два місяці він отримав російське громадянство.

За даними українських правоохоронців, як мінімум 19 з 20 зниклих “беркутівців” з “чорної роти” теж осіли в Російській Федерації. Російські правоохоронці відмовляються видавати їх Україні.

Що кажуть родичі?

Суд над ексберкутівцями триває два останні дні. Під час засідань по відеозв’язку виступали родичі загиблих на Майдані з багатьох українських міст. Вони просили суд не допускати обміну ексберкутівців.

У разі такого обміну про жодну справедливість не може бути і мови, заявила Наталя Щербанюк, чоловік якої загинув на Майдані у лютому 2014 року.

Не можна допустити зневаги до світлої пам’яті загиблих, заявила Тетяна Бондарчук, вдова Сергія Бондарчука, якого вбили на Майдані: “Мій чоловік мав мирну професію – вчителя. Він вийшов на Майдан тому, що побили дітей”.

Вона закликала суд винести справедливий вирок тим, хто виконував вбивства і не дати їх обміняти.

“Боляче дивитися, як один з обвинувачених гордо сидить в українському суді з триколором на плечі у той час, коли йде кровопролитна війна. Де вони будуть після пом’якшення вироку? Подивившись на плече Аброськіна, можна знайти відповідь, якій державі служить і буде служити цей молодий чоловік. Не дайте зганьбити правосуддя”.

“Ми не проти обміну, але я вважаю, що процес у Святошинському суді має завершитись вироком…Після цього президент може їх помилувати і обміняти, якщо у нього є домовленості з РФ по обміну”, – заявила адвокат Вікторія Дейнека.

На початку тижня під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі домовилися про взаємне звільнення полонених до кінця року у форматі “всіх встановлених на всіх встановлених”.

Очікується, що з територій “ДНР” та “ЛНР” на підконтрольну Україні територію можуть повернутись понад 70 людей.

Нещодавно у Харкові засудили до довічного ув’язнення чотирьох звинувачених у вчиненні теракту, коли у 2015 році у Харкові загинули люди. Але обвинувачених звільнили просто у залі суду, бо їх мають обміняти в ОРДЛО.

Джерело

23 :30 Я не міг не поділитись з Вами цією новиною. Президент Зеленський повідомив, що вже завтра відбудеться…