Екологічна kатастрофа вже почалась! Боже, рятуй Українy.. Людоньки ви подивіться, що творuться. Влада мовчить…

Неконтрольована вирубка лісів і експорт української деревини для Українcьких Карпат стали серйозною проблемою. Серед основних причин, що спонукають населення незаконно вирубати ліс – це великі гроші. Вчені кажуть що у Карпатах вирубка лісу досягла масштабів екологічного лиха, і настане час коли вже рятувати Карпати стане пізно.

Без лісу і туристів

Традиційно найбільше від вирубки лісів потерпають ліси в українських Карпатах. Причина цьому – величезний запас лісу в регіоні. За офіційними даними, лесомасиви займають близько 16% всієї території країни. Це майже 11 мільйонів гектар лісів. 40% з них припадає на західну Україну, де вирубка досягла масштабів екологічного лиха.

Основні причини зайнятості населення в незаконній вирубці лісів зрозумілі – соціально-економічний стан українців не найкращий, і з кожним роком ситуація тільки погіршується. Не сприяє поліпшенню рівня життя і девальвація національної валюти. У сільській місцевості західних регіонів ситуація особливо гостра.

Продаж тільки пиломатеріалів – друга проблема в лісгоспі. Адже ліс, який вирубують на території більшості областей, не доставляють на підприємства для його подальшої обробки. 70% повністю перенаправляють на експорт, як необроблену деревину у вигляді дощок і лісу-кругляка, де іноземні підприємства, найчастіше країн Євросоюзу, за рахунок української сировини забезпечують себе деревиною для обробки (меблі, папір та ін.), І продають готові вироби за високими цінами, в тому числі, і в Україні. Тому в результаті таких дій Україна позбавляється не тільки лесомасивів, але і втрачає тисячі робочих місць і мільйони доларів, перетворюючись на сировинний придаток інших країн ще в одній сфері промисловості.

Особистий погляд

Подивитися на ситуацію з вирубкою лісу довелося в Рожнятівському районі Івано-Франківської області. Тут, через кілька населених пунктів щодня проїжджають десятки лісовозів, тягнучи за собою по кілька причепів кругляка. Вирубка відбувається 20 кілометрами вище села Осмолода в горах – зеленому туристичному місці. Розташоване місце неподалік від заповідника Горгани, буквально біля підніжжя.

Багато місцевих з довколишніх сіл зайняті на лісоповалі, тому що «добре платять». Тут кажуть, що вирубкою лісу займається приватний комерсант і натякають на не зовсім законну підприємницьку діяльність. Відвозиться кругляк на кілька лісопилок навколо, але в принципі, лісопромислове підприємство є тут чи не в кожному селі. Дерева обробляють тільки на початковому рівні – їх розпилюють на дошки і продають за безцінь у сусідню Польщу, Чехію і Словаччину.

Раніше ліс сплавляли річками і возили вузькоколійкою, але пізніше для здешевлення процесу доставки дерева від цього способу відмовилися. Тепер дерево до підприємств підвозять перевантажені «лісовози-КамАЗи» з додатковими причепами, в результаті чого дороги від Рожнятова і до Осмолоди просто не існує – ями сягають 40 см завглибшки.

Але розбиті дороги, якими більше неможливо проїхати легковим автомобілем, тільки частина проблеми. Дерева тут зміцнюють не тільки береги річок, але і гори, і їх вирубка, в результаті, призводить до потопів, зсувів та інших стихійних лих в регіоні. Водії лісовозів переконані, що нічого поганого не роблять. Але й розповісти щось про свою роботу відмовляються. За кілька годин руху по Рожнятівському району Івано-Франківської області у вечірній час зустрілося понад 20 таких перевізників. Як виявилося, знищувачі лісу не знають відпочинку і у вихідні дні.

Втім, місцеве населення робити з незаконною вирубкою нічого особливо й не планує. У селах переконують: окрім туризму, це – чи не єдине джерело доходу. І, схоже, непогане: адже у всіх цих селах стоять справжні палаци, ймовірно, теж з незаконно спиляних дерев.

Екологічна kатастрофа вже почалась! Боже, рятуй Українy.. Людоньки ви подивіться, що творuться. Влада мовчить…