“Спочатку потрібно прибрати всю корумповану верхівку, а потім…”: Деканоїдзе розповіла, що треба зробити

Колишня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе вважає, що в Україні в органах поліції вдалою була тільки реформа патрульної служби, а кримінальна поліція так і залишилася нереформованою.

Колишня голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе вважає, що випадки застосування насильства в українській поліції відбуваються через провалення реформи. Таку думку вона висловила в інтерв’ю «Німецькій хвилі», яке вийшло 27 травня, коментуючи підозри у груповому зґвалтуванні та перевищенні повноважень, висунуті на адресу двох поліцейських із Кагарлика.

«Я не знаю деталей, але коли такі випадки трапляються, то виникає багато запитань до того, що відбувається в системі. Чому? Тому що коли ми почали реформувати патрульну поліцію, це була перша хвиля реформ. І це була дуже відкрита реформа. Коли ми скасували ДАІ і почали реформу патрульної поліції, коли ми набрали 99% нових людей, це, я гадаю, вдалося. Але після першої хвилі, реформи патрульної поліції, більше нічого не було. Я думаю, що якщо не до кінця довести реформу поліції, то… Я не хочу казати, що такі жахливі випадки знову будуть, але, я думаю, що в українському суспільстві виникне багато питань», – сказала Деканоїдзе.

На її думку, патрульна поліція в Україні таки стала новою поліцією, і це була перша реформа в Україні після Революції гідності, «яку реально відчули люди».

«Я не хочу сказати, що ми втратили момент… Я кажу «ми», бо відчуваю себе наполовину українкою. Але Україна втратила дуже багато часу. Треба було реформувати поліцію до кінця – не лише патрульну, а й кримінальну. Кримінальна поліція – це найважливіше. Адже вона була замішана в корупції, у рекеті, у випадках, коли реально йшла проти суспільства. І вийшло, що поліцейські уявляють собі, що працюють чесно, але стара система повертається. Постійно! Совкова система нікуди не поділася», – сказала Деканоїдзе.

Щоб ситуація змінилася, потрібно «прибрати всю верхівку», вважає вона.

«Для того, щоб вигнати совкову систему із правозахисної системи, як ми це проходили у Грузії, треба прибрати всю верхівку, у якій існує таке ставлення, що система прикриває своїх, не хоче реформуватися, демонструє фасадні реформи», – зазначила колишня керівниця відомства.

Журналістка уточнила у Деканоїдзе, кого вони мають на увазі під верхівкою.

«Це парламент. Верховна Рада, яка може ухвалювати закони, які дуже необхідні для роботи правоохоронців. Це, звичайно, президент, прем’єр, політична команда, міністри. Усі повинні розуміти, що якщо не позбутися совкової структури, то знову втратимо час», – сказала вона.

На думку Деканоїдзе, після першого етапу поліцейської реформи в Україні відбулася демотивація особового складу.

«Якщо поліції не дати нормальні зарплати, нормальне соцзабезпечення, якщо не полагодити машину, яка розбивається, якщо не надати гарного тилу, якщо вони бачать, що хтось когось кришує, що у кримінальній поліції відбувається (а самі вони працюють чесно)… Ось тоді приходить те, що сталося після першого етапу реформи, – демотивація», – сказала вона.

В Україні 2015 року стартувала поліцейська реформа. 2 липня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про Національну поліцію». 7 листопада того самого року він набув чинності: в Україні офіційно створили Національну поліцію і ліквідували міліцію. Після старту реформи відбувалася атестація співробітників. За її підсумками, повідомив нинішній голова Нацполіції Ігор Клименко, у поліції поміняли 40% персоналу.

Деканоїдзе очолювала Національну поліцію України з листопада 2015 року до листопада 2016-го. Вона говорила, що із задоволенням ще раз стала б частиною українських реформ. До приїзду в Україну Деканоїдзе керувала поліцейською академією у Грузії (2007–2012), а потім – міністерством освіти і науки Грузії (2012).

Джерело

“Спочатку потрібно прибрати всю корумповану верхівку, а потім…”: Деканоїдзе розповіла, що треба зробити