Пам’ятати все: 3 продукти для твердої пам’яті. Після 45 років особливо важливо звернути увагу

Ми витрачаємо багато часу на підтримання краси й здоров’я нашого тіла, але забуваємо про найголовніший орган – наш мозок. 

Здоровий мозок дозволяє нам вчитися і запам’ятовувати, спілкуватися, розв’язувати проблеми та приймати рішення. Будучи центром контролю нашого тіла, він відповідає за те, щоб серце билося і легені дихали, ми могли рухатися, відчувати та мислити.

як зберегти пам'ять

Однак мозок може демонструвати ознаки зниження когнітивних здібностей і втрати пам’яті вже з 20 років. Тому дотримання здорового способу життя (збалансоване харчування, регулярні фізичні навантаження і сон, відмова від алкоголю і куріння) є ключем до підтримання належного функціонування мозку і хорошого самопочуття. На щастя, існують певні продукти, які допомагають поліпшити пам’ять, концентрацію, координацію і швидкість розумових процесів.

Як зберегти пам’ять:

Виявилося, можна омолодити мозок приблизно на 10 років, просто вживаючи щодня 3 звичних продукти.

Гарбузове насіння

як зберегти пам'ять в старості

Один із найсмачніших видів насіння здатний не тільки налагодити функцію щитоподібної залози, зупинити руйнування суглобів, нормалізувати згортання крові, але і зберегти розум. Завдяки високому вмісту білка, вітамінів і цинку насінини гарбуза не дають мозковим клітинам руйнуватися і запобігають віковим порушенням пам’яті. Для ясності розуму до похилого віку візьміть за правило з’їдати за добу 140 г сирого гарбузового насіння. Насінини можна їсти просто так або додавати в випічку, салати й каші.

Петрушка

як зберегти пам'ять на довгі роки

Вчені давно зійшлися на думці, що щоденне вживання зелені петрушки дозволяє не тільки відтягнути старіння організму, але і зберегти пам’ять. Як відомо, поява нових нейронних зв’язків у мозку покращує наш інтелект, настрій і формує звички. Це вони допомагають нам вивчати нові мови, швидко міркувати та орієнтуватися в невідомих умовах.

Петрушка в великій кількості містить речовину апігенін, що допомагає клітинам встановити нові нейронні зв’язки, підвищити кількість відростків нервових клітин, що відповідають за роботу мозку і пам’ять. З’їдайте щодня мінімум 50 г свіжої петрушки разом з салатами, бутербродами або смузі.

Бобові

як зберегти пам'ять в літньому віці

Якщо боби не входять у ваше щоденне меню, то їх давно пора туди внести. Це ідеальне джерело легкозасвоюваного білка і клітковини, при цьому боби майже не містять калорій і жирів, що допоможе вам зберегти гостроту розуму і запобігти розвитку деменції.

Бобові культури, такі, як квасоля, горох, соя, сочевиця, містять у великій кількості залізо – незамінний елемент живлення нашого мозку. У какао-бобах багато антиоксидантів, які нейтралізують вільні радикали. Тому літнім людям необхідно випивати чашку какао в день, щоб не допустити появу склерозу.

як зберегти пам'ять до глибокої старості

Крім перерахованих вище, покладайтеся і на інші продукти, які покращують пам’ять: зелені листові овочі, горіхи, ягоди, цілозернові продукти, рибу, оливкову олію і зелений чай. Раз на тиждень робіть розвантажувальні дні, намагайтеся, щоб ваша вечеря складалася тільки з легких страв.

Думайте про мозок як про м’яз, який потрібно качати. Постійно тренуйте пам’ять: розгадуйте кросворди, вчіть напам’ять вірші та цитати. Сподіваємося, ви прислухаєтеся до наших порад і будете практикувати способи, як поліпшити пам’ять і запобігти ослабленню мислення в похилому віці.

Бережіть здоров’я – його не купиш за гроші!

Пам’ятати все: 3 продукти для твердої пам’яті. Після 45 років особливо важливо звернути увагу