Голосування відбувалося під кpики “Гaньбa!” Законопроект який прийняли в Раді відчують сповна на собі наші діти і внуки

На засіданні 17 липня Верховна Рада взяла за основу та ухвалила в цілому проєкт постанови №3650 про створення і ліквідацію районів, передає кореспондент видання “ГОРДОН“.

“За” проголосувало 238 депутатів за мінімально необхідних 226. Проєкт постанови підтримало 214 представників фракції “Слуга народу”, 13 членів групи “Довіра”, дев’ятеро членів групи “Партія “За майбутнє”, а також двоє позафракційних. Жодного голосу не дали “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина” і “Голос”.

Документ передбачає скорочення кількості районів із 490 до 136 (реформа, зокрема, стосується окупованих Росією територій – Криму та частини Донбасу). Наприклад, у Вінницькій області замість наявних зараз 27 районів створять шість (Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський і Хмельницький), а у Хмельницькій – замість 20 – три (Кам’янець-Подільський, Хмельницький і Шепетівський).

Кабмін, який є автором проєкту постанови, спочатку пропонував створити в Україні 129 районів, але під час обговорення профільний комітет вніс зміни до документа.

Перед голосуванням у сесійній залі виступив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. Він закликав підтримати проєкт постанови і зазначив, що реформа адміністративно-територіального устрою зробить управління країною дієвішим та ефективнішим.

“Без формування територіальної основи громад і районів процес завершення децентралізації стане неможливим. Для продовження реформи альтернативи цьому рішенню немає”, – заявив Чернишов.

Під час обговорення проєкт постанови розкритикували опозиційні фракції.

Лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що цей документ не має нічого спільного з децентралізацією та “позбавляє людей усіх прав”. Політикиня стверджує, що він порушує чотири статті Конституції.

“Якщо ви зараз цей злочин зробите, ми йдемо в Конституційний Суд, і ця вакханалія буде припинена”, – пообіцяла Тимошенко.

Під час голосування частина депутатів скандувала “Ганьба!”

У Міністерстві розвитку громад і територій пояснили, що одна з причин, через яку поділ на райони вирішили змінити, – “величезні диспропорції в параметрах існуючих районів, що не відповідають сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади”.

Найменший за кількістю жителів район України – Поліський (Київська область). У ньому, за даними на 1 січня 2019 року, проживало 5622 людини. У найбільшому районі України – Харківському – у 30 разів більше жителів (182 100). Після реформи на кожен район припадатиме приблизно 150 тис. осіб.

Голосування відбувалося під кpики “Гaньбa!” Законопроект який прийняли в Раді відчують сповна на собі наші діти і внуки