Тариф підняти в четверо! Газова компанія шoкyвaлa пропозицією – у відставку. Коболєв попереджав – українці пpигoлoмшeнi

Найбільший оператор газових мереж Львова та області приватна обслуговуюча компанія “Львівгаз” планує підвищити вартість доставки газу для населення.

Мова йде про підняття ціни більше як в 4! рази з 0,99 грн до 4,14 грн за 1 метр кубічний.

Про це повідомляє видання Zaxid.net

Як зазначається в протоколі проведення публічного обговорення щодо зміни тарифу на доставку газу для населення, керівництво “Львівгазу” запропонувало збільшити вартість цієї послуги з встановлених раніше 0,99 грн до 4,14 грн за 1 метр кубічний без ПДВ.

У компанії пояснили зростання вартості за доставку тим, що вже з наступного року зростуть витрати на сировину, на обслуговування газових мереж та на заробітну плату працівникам компанії.

Також, як зазначають представники “Львівгазу”, вони збираються компенсувати збитки, які були отримані протягом минулих років.

“Саме збільшення тарифів, як наполягають менеджери, допоможе компанії досягти” належного рівня рентабельності”, – пише видання Zaxid.net.

Варто зазначити, що під час вищезазначеного публічного обговорення проти підвищення тарифів на доставку (розподіл) газу виступили представники бізнесу. Мова йде про “Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат” та” Трускавецькурорт”.

Як зазначають представники цих підприємств, компанія “Львівгаз” планує отримати надприбутки коштом своїх абонентів. Також вони зазначили, що “заявлені витрати на обслуговування мереж та виплату зарплати “не відповідають реальним змінам цін, соціально-економічним процесам та показникам в країні”.

У «Львівгазі» кажуть, що плата за доставку газу є «інвестицією споживачів у комфорт».

«У вартість за доставку газу входить цілодобова робота аварійної бригади та виклик 104, ремонт та заміна газопроводів, які на Львівщині є найстарішими в Україні, регулювання та підтримка тиску для подачі газу в оселі, обслуговування лічильників газу, а також профілактика, ремонт та заміна газового обладнання в оселях. Тобто оплата за доставку газу – це інвестиція у комфорт та безпеку споживачів», – розповів комерційний директор «Львівгазу» Олег Вінцюк.

Зазначимо, що остаточне рішення щодо підняття тарифів має прийняти державний регулятор. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) ще не погодила нового тарифу для компанії “Львівгаз”. У випадку, якщо пропонований тариф дійсно буде затверджено, то абонентам варто чекати значного підвищення доставки газу

Як зазначає видання Zaxid.net вартість доставки газу для кожного абонента розраховується індивідуально.

“Формула щомісячного платежу – річний обсяг споживання за минулий газовий рік, поділений на 12 та помножений на вартість доставки газу з ПДВ.

Наприклад, для квартири або будинку лише з газовою плитою, що споживає 170 м3 газу на рік, за новим тарифом щомісячний платіж становитиме 170/12*4,96 (тариф 4,14 та 20%ПДВ)=70,26 грн.

Оселя з газовою плитою та колонкою, що споживає 300 м3 на рік, 300/12*4,96=124 грн щомісяця.

Квартира з газовим опаленням та обсягами 1600 м3 на рік – 1600/12*4,96=661,33 грн.

Будинок із газовим опаленням та 2100 м3 на рік – 2100/12*4,96=868 грн на місяць”, – йдеться у матеріалі видання.

Відзначимо, що економіст Борис Кушнірук в прямому ефірі телеканалу” 24″ заявляв про те, що професійні якості та репутація представників НКРЕКП не відповідають вимогам для здійснення незалежного регулювання тарифів.

«Це факт, що НКРЕКП в нинішньому стані і за професійними ознаками, і з точки зору ділової репутації, очевидно, не відповідає тим вимогам, які мають бути до держчиновників регулюючого органу», – зазначив Кушнірук.

Відставка скомпрометованого керівництва регулятора, за словами експерта, – це питання політичної волі уряду та президента.

«Якщо ми маємо просто ситуацію відвертих порушень, відвертих кроків, які дестабілізують ринки і заводять їх у глухий кут, то хтось має прийняти рішення про те, яким чином це має бути розв’язано. Очевидно, що це відповідальність уряду і президента. Якщо вони захочуть щось зробити, вони ухвалять рішення, і на цьому весь конфлікт завершиться», – наголосив Кушнірук.

Нагадаємо, найбільший газорозподільний оператор області «Львівгаз» належить до групи компаній, об’єднаних під брендом Регіональна газова компанія українського мільярдера Дмитра Фірташа.

Відзначимо, що раніше ми повідомляли про те, що Глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв пояснив різницю в ціні 30-40% між ГК «Нафтогаз України» і газзбутами групи Дмитра Фірташа. На його думку, вона пов’язана не з джерелом отримання газу, а з бажанням мати високу маржу.

Про це він сказав в ефірі програми Зворотний відлік.

«Ціна є похідною немає від того, який газ і де його беруть, а від іншої сторони бізнесу – наявності клієнтів. Коли у великого постачальника є 8-9 млн клієнтів (70% всіх споживачів газу в Україні), які дуже інертні, коли він знає, що 90% з них, швидше за все, цієї зими нікуди не перейдуть, від слова “зовсім”, і немає якогось органу, який би на цю ситуацію дивився дуже жорстко, що він буде робити? Він буде максимізувати маржу », – сказав Коболєв.

Коболєв вважає, що немає ніякої логічного зв’язку між маржею газзбутів і тим, у кого вони купують газ.

«Я перевіряв – є приватна компанія, яка продає дешевше газ, ніж у нас. Є компанії, які продають за цінами, близькими до наших. Для Нафтогазу плюс 1 гривня, при нашій малій базі клієнтів, принесе дуже малий прибуток. Тому ми воюємо за кінцевого споживача », – заявив він.

Тариф підняти в четверо! Газова компанія шoкyвaлa пропозицією – у відставку. Коболєв попереджав – українці пpигoлoмшeнi