Годину тому! Смешко зробив гучну заяву, наступний Майдан! Народ грабують – це змова!

Колишній голова Служби безпеки України, ексначальник Головного управління розвідки Міноборони та лідер партії “Сила і честь” Ігор Смешко в інтерв’ю головній редакторці видання “ГОРДОН” Олесі Бацман порівняв компанію “Нафтогаз України” зі злочинним угрупованням.

Про це йшлося під час обговорення вартості газу для населення.

“Наповнити бюджет вирішили. Чиїм коштом? Кого ще хочуть вони пограбувати? Притому що в нас свого газу внутрішнього десь 19 млрд м³. У нас вистачає. Що ж ви цієї монополії не розбиваєте? Що ж ви там робите космічні оклади в цьому “Нафтогазі”, який просто, виходить, як організоване злочинне угруповання під дахом держави?” – заявив Смешко.

За словами політика, компанія забирає надра, які належать народу, вона роздуває божевільні ціни і грається, жонглює словами: “Це якийсь хаб, від хаба рахуємо транспортування…”

“Це ж просто пограбування народу. І якщо цей народ не витримає… Почалися ось зараз блокування доріг. Ну, не можуть люди ці тарифи нести. Не можуть. І ось вони своїми діями ведуть до наступного Майдану. Але цей Майдан буде останнім. Війна у нас. Не дай боже”, – вважає ексголова СБУ.

Він відзначив, що добробут людей рефлексує на ту ситуацію, що створюється в економіці урядом. При цьому, оскільки з цього року не працює пряма норма про отримання пенсії за віком – то у багатьох українців є ризик навіть не дожити до пенсії.

Ближче до закінчення опалювального сезону «тарифне питання» буде втрачати актуальність, але з новою силою обов’язково спалахне восени. Про це йдеться в статті Realist.online “Комунальні тарифи пішли в ріст: який удар готують по гаманцях українців”.

«Влітку тарифи знизяться, тому що ціна на нафту і на газ на ринках влітку знижується. А що буде восени 2021 року? Восени почнуться нові проблеми. У нас вже зараз тарифи неадекватні. Як результат – борги за комунальні послуги встановили рекорд: 74 млрд грн. Це дуже велика проблема. І я жодного разу не чув, щоб хтось в уряді говорив про неї і про те, як вони збираються її вирішувати», – говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Економіст вважає, що вихід може полягати в створенні справжнього, а не декларативного ринку газу.

«Перш за все треба ліквідувати монопольну змову. Якщо відкрили ринок – так це повинен бути дійсно ринок, а у нас до сих пір залишилися монополісти – «Нафтогаз», облгази, які на сьогоднішній день ніким не контролюються і які встановлюють високі тарифи.

Крім того, відкрити ринок – це значить дати можливість підприємствам купувати газ безпосередньо у зарубіжних постачальників. Це теж вплине на ціни. Ну, і повинна працювати адресна соціальна допомога. Прибалтика, Польща вже проходили цей етап. Нам потрібно просто повторити їхній досвід», – вважає Олександр Охріменко.

У свою чергу, Олег Попенко вважає, що єдиний спосіб вирішити комунальні проблеми найближчим часом – це змусити «Нафтогаз» поставляти газ ТКЕ за такою ж ціною, яка встановлена для населення.

«Це найпростіший і найдієвіший спосіб. При цьому у «Нафтогаза» є всі можливості продавати газ за цією ціною. Собівартість видобутку газу “Укргазвидобування” – 50 доларів, включаючи амортизацію і інвестиційні витрати. Ціна, за якою вони продають «Нафтогазу» – 100 доларів. А «Нафтогаз» може продавати газ і населенню, і ТКЕ, і іншим споживачам по 4 – 4,4 тис. за тисячу кубометрів. А він встановлював ціну в 9000 грн. І не йде на поступки», – каже Олег Попенко.

Джерело

Годину тому! Смешко зробив гучну заяву, наступний Майдан! Народ грабують – це змова!