Не віриться, що ми цього дочекались! Перестати переводити годинники і встановити єдиним літній час по всій території України – прохання до президента

На сайті Президента України стрімко набирає голоси петиція щоб Перестати переводити годинники і встановити єдиним літній час.

ТЕКСТ ПЕТИЦІЇ

Верховна Рада України зробила перший крок до відміни щорічного переходу на літній час і пропонує зафіксувати в Україні UTC+2 (зимовий час) з єдиною аргументацією, що київський час має відрізнятися від московського. Тим самим Верховна Рада знехтувала бажанням більшості українців та здоровим ґлуздом.

Проти прийняття такого рішення можна навести наступні аргументи:

1. Відмовлятися від переведення годинників потрібно. Це шкідливо для людського біоритму, негативно впливає на роботу автоматичних і цифрових систем. Втім, робити це потрібно, враховуючи комфорт громадян України, а не в терміновому пориві відміняти 100-річний досвід переводу годинників за 3 тижні.

2. Зимовий час, у порівняні з літнім, має більш ранній схід (найраніше о 3:45) і захід сонця (найраніше о 15:50). Це більш зручно для зайнятих у сільському господарстві (працюють від світанку) і менш для офісних працівників (у більшості робочий день зафіксований з 9 до 18). На сьогоднішній день у сільському господарстві зайнято лише 5,6% працюючого населення України, тоді як решта – у сфері послуг і промисловості. Понад 50% робітників зайнято в офісній праці і цей відсоток щороку зростає.

3. Більш ранній захід сонця впродовж семи місяців на рік (з квітня по жовтень включно) призведе до збільшення споживання електроенергії у вечірні пікові години. Цей час є найбільш складним для балансування енергосистеми і потребує використання максимальної кількості дорогої та забруднюючої теплової генерації. Особливо на фоні дефіциту енергетичного вугілля в Україні.

4. Протяжність нашої держави з заходу на схід географічно займає більше ніж один часовий пояс (15 градусів довготи), але економічним і соціальним центром України є столиця Київ. Тому варто розраховувати час світлового дня саме за Києвом.

Підтримайте петицію ТУТ

 

Не віриться, що ми цього дочекались! Перестати переводити годинники і встановити єдиним літній час по всій території України – прохання до президента