Домашня тушонка без автоклаву і без духовки: готуємо м’ясну консерву для тривалого зберігання, взимку таку баночку з’їдаємо за раз – смачно і просто

Простий спосіб заготівлі м’яса у банках для тривалого зберігання. Тушонка готується в домашніх умовах, у звичайній каструлі, без використання автоклаву, на звичайній плиті. Найпростіший і найдоступніший рецепт – тушонка методом стерилізації, перевірено часом!

Зберігається така тушонка за температури не вище 10°C.
Така м’ясна тушонка дуже прискорює процес приготування перших та других страв чи м’ясних підливок.

Інгредієнти:

  • М’ясо (яловичина) 3 кг
  • Сіль на 1 кг м’яса 1 ч. ложка з гіркою

На 500 мл банку:

  • Лавровий лист 1 шт
  • Перець запашний горошком 1 шт
  • Перець чорний горошком 6 шт

Виходить 7 банок по 500 мл

Приготування:

1. Підходить будь-яке м’ясо. У мене яловичина – шийна частина, з невеликою кількістю жиру.
Жир у процесі приготування витоплюється і застигає у банках зверху м’яса, будучи консервантом.

2. Нарізаємо м’ясо на шматочки зі сторонами 3-4 см. М’ясо солимо з розрахунку 1 ч. ложка солі з гіркою на 1 кг м’яса. Все добре перемішуємо. За бажанням можна додати перець чорний мелений.

3. На дно чистої банки кладемо лавровий лист, запашний перець горошком 1 шт., чорний перець горошком 6 штук. Щільно укладаємо м’ясо рівномірно по банках, залишаючи до краю 2 сантиметри. М’яса у мене 3 кг, знадобилося 7 банок по 500 мл. Закриваємо банки прокип’яченими кришками.

4. У каструлю на дно кладемо тканину та встановлюємо банки. Наливаємо в каструлю холодну воду до плічок банок.
Зверху на банки встановлюємо вантаж, щоб вони не спливали. Використовую диск для стерилізації. Накриваємо кришкою каструлю і доводимо до кипіння. Після закипання потужність плити зменшуємо на мінімум та стерилізуємо банки 5 годин. Якщо в процесі вода в каструлі википає, доливаємо окропу.

5. Дістаємо банки з каструлі та закручуємо. Перевертаємо банки на кришки і вкриваємо чимось теплим, залишаємо до охолодження. Потім прибираємо у прохолодне місце.

Така м’ясна тушонка дуже прискорює процес приготування перших та других страв, м’ясних підливок.

Домашня тушонка без автоклаву і без духовки: готуємо м’ясну консерву для тривалого зберігання, взимку таку баночку з’їдаємо за раз – смачно і просто