Yвага! Cпuсок безкоштовнuх nослуг. За що українцям більше не nотрібно nлатити в лікарні

Вже з 1 числа в Україні стартував другий етап медреформи. Зміни торкнуться всіх українців, адже держава візьме на себе витрати за консультацію фахівців, аналізи та обстеження. Більше 50 видів процедур, за запевненням Міністерства охорони здоров’я, стають повністю безкоштовними.

Що важливо знати і до чого готуватися – розповідає OBOZREVATEL.

За які послуги українцям більше не потрібно платити в лікарні: список

В Україні стартує наступний етап медреформи. Лікарні та лікарі отримають гроші за конкретного пацієнта або процедуру;

Також почне роботу програма “Безкоштовна діагностика” – частину процедур буде оплачувати держава. Нижче названий їх перелік;

Окремі зміни торкнуться і оплати праці лікарів. Скасують так званий червоний список і всім пацієнтам доведеться оформляти декларацію. Правда, в окремих випадках невідкладну допомогу надаватимуть незалежно від ситуації.

Які аналізи входять в список?

Обстеження на поширені хвороби внутрішніх органів, серця, легенів і найбільш поширені онкологічні захворювання у чоловіків і жінок; 12 лабораторних досліджень (креатинін в сироватці крові, С-реактивний білок, глікозильований гемоглобін крові, коагулограма).

Ці аналізи додаються в список вже існуючих восьми базових, які повинні надаватися вашим сімейним лікарем (наприклад, загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин, швидкий тест на тропонін і т.д.).

У список також увійшли:

мамографія і п’ять видів рентгена (грудної клітки, хребта, суглобів, трубчатих кісток і навколоносових пазух);

ехокардіографія, холтерівське моніторування ЕКГ і два види тесту для визначення патологій серцево-судинної системи;

УЗД (шлунково-кишкового тракту, нирок, сечового міхура, артерій ніг, щитовидної та молочної залоз);

біопсія під контролем УЗД (щитовидної залози, лімфатичних вузлів, молочних і передміхурової залоз);

видалення новоутворень (м’яких тканин і шкіри, в носі, гортані, вухах, наприклад, видалення новоутворень шкіри з гістологічним дослідженням – атерома, ліпома, невус);

Планується, що до безкоштовної діагностики увійдуть також ендоскопічні дослідження та операції одного дня стравоходу, шлунка, дванадцятипалої і товстої кишки, сечового міхура, трахеї і бронхів (гістероскопія, колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія і т.д.).

Куди звертатися?

По безкоштовну діагностику ви можете звернутися як до комунальних, так і до приватних діагностичних центрів, які підпишуть договір з Національною службою здоров’я (НСЗУ). Наразі приватних клінік, що приєдналися до медреформи, небагато. Більшість вичікує, але багато хто вже прораховує для себе можливість приєднатися до майбутньої програми.

Джерело

Yвага! Cпuсок безкоштовнuх nослуг. За що українцям більше не nотрібно nлатити в лікарні