«Погані новини!!! В літаку з Китаю не ті тести, які потрібні!», — відомий адвокат зробила гучну заяву про літак з Китаю

Друзі. Погані новини. Пам’ятаєте президент нещодавно анонсував, що от-от має прибути літак з Китаю нарешті з тестами на коронавірус, антисептиками і оцим усім?

Так от — там не ті тести, які потрібні. В літаку експрес-тести. А потрібні — тест-системи ПЛР

От що пише Pavlo Polamarchuk: 💬 В Китайському літаку — експрес тести. В мене все 💬

Чому Павло, який працює в Міністерство охорони здоров’я України експертом і працює саме над тим, щоб захистити нас від епідемії так засмутився цим? Я спробувала з’ясувати у лікарів. От що дізналась:

Є два типа тестів:

🔴 1) Тест-системи ПЛР — лабораторне тестування методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Ці тести достовірно встановлюють як наявність так і відсутність коронавірусу у людини навіть до початку прояву симптомів.

🌑 2) Експрес-тести. Набагато менш точні. І головне — вони «бачать» не вірус, а лише антитіла, які починають вироблятись в організмі лише на 5-6 день після появи симптомів. А від зараження до симптомів може пройти ще два і більше тижнів. Результатом такого тесту є лише не дуже точна відповідь на питання — чи були в організмі людини антитіла проти вірусу 5-6 днів тому. Тобто негативний результат тесту майже не дає ніякої корисної інформації для боротьби з епідемією. Негативний результат не може виключити наявність зараження. Позитивний — теж дуже приблизний і головне — його отримують запізно. А тестувати вірогідно заражених, які вже можуть переносити вірус, але ще не мають симптомів експрес-тестами взагалі без сенсу. Тобто ні перевірити приїжджаючих в країну, ні своєчасно виявити уражених серед вірогідних контактів захворівшого експрес-тести не можуть.

❗️❗️❗️ ❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️❗️ Для ефективної боротьби з епідемією потрібні тест-системи (ПЛР-тестування). Для достовірної перевірки груп ризику, всіх, хто повернувся протягом останніх двох тижнів із-за кордону, всіх контактів захворівших, супер-переносчиків. Без необхідної кількості ПЛР-тестування МОЗ не володіє достовірно інформацією і вся наша статистика не дає повної картини, і відповідно карантинні заходи (які дійсно необхідні) — не є ефективними. Без достатньої кількості ПЛР-тестів неможливо запровадити адекватні протоколи тестування і уточнити необхідні карантинні заходи — посилити щодо ймовірно уражених кластерів і зменшити загальний негативний вплив на економіку.

Наразі Уряд України не закупив ЖОДНОЇ тест-системи ПЛР. Були лише ті, що в якості гуманітарної допомоги нам виділила ВООЗ (близько 1500 шт.).

І 1000 штук змогли закупити Повернись живим для армії! (за що їм честь і хвала, Masha Nazarova Vitaliy Deynega ❤️❤️)

І з Китаю необхідні тести до нас теж не летять попри оптимістичні завіряння влади.

А це означає, що ми найближчим часом так і не зможемо запустити адекватні протоколи тестування і контролювати поширення епідемії — а тим більше з нею ефективно боротись.

Що потрібно робити:

🔴 Вимагати у влади — Президента Офіс Президента України, Міністерство охорони здоров’я України Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine Dmytro Kuleba вжити всіх заходів, і докласти надзусилля, щоб закупити тест-системи ПЛР в необхідній кількості. Не замилювати нам очі. Казати правду. І забезпечити наших лікарів тест-системами. Якщо це змогла зробити неурядова волонтерська організація Повернись живим, то це точно має змогу зробити держава. інакше — навіщо вона нам?

🔴 Вимагати надати інформацію — до яких країн і міжнародних організацій Україна вже зверталась, хто відмовив? З ким ведем перемовини? Тут у нагоді стануть депутатські звернення — офіційні і особисті Олександра Устінова (Oleksandra Ustinova) Yegor Chernev Olga Stefanyshyna Yaroslav Yurchyshyn Anastasia Krasnosilska Яна Зінкевич Перевірити цю інформацію — звертатись безпосередньо до ВООЗ, послів держав, шукати, шукати, знайти і привезти.

🔴 Вимагати ввести адекватні протоколи тестування — забезпечити тестування методом ПЛР всіх, — хто повернувся із-за кордону протягом 14-ти діб і повертається зараз. — ймовірних контактерів достовірних заражених, найближче їх оточення і ширше коло — лікарів, які контактують із хворими і потенційно хворими, — потенційних суперрозповсюджувачів — продавці супермаркетів, поштарі, поліцейські, лікарі і т.д. — довільні вибірки для виявлення і локалізації інших кластерів зараження.

🔴 Запускаємо флешмоб. З вимогою до влади закупити ПЛР-тест-системи і тестувати всіх з хештегом #ТестуйтеУсіхПЛР Придумайте картинку??

🔴 Ідемо служити в армію. Там тепер очевидно буде безпечніше з вірусом, ніж на гражданці 🙂

Евгения Закревская

«Погані новини!!! В літаку з Китаю не ті тести, які потрібні!», — відомий адвокат зробила гучну заяву про літак з Китаю