Як тверезий водій може отримати протокол по статті 130 КУпАП за керування в “п’яному” стані

За керування автомобілем в стані сп’яніння передбачено 10 200 грн. штрафу з позбавленням права керування на 1 рік. Відповідно до закону, якщо інспектор під час зупинки автомобіля побачить явні ознаки алкогольного сп’яніння, водій повинен пройти на вимогу поліцейського огляд на стан сп’яніння.

Однак, часто на місці зупинки виникає конфлікт між водієм та поліцейським і інспектор одразу починає бачити такі «явні» ознаки без їх фактичної наявності. Для водія ж довести, що таких ознак на момент зупинки не існувало майже не реально. Передає Дорожній адвокат.

У такому випадку інспектор одразу пропонує водієві під відеозапис пройти відповідний тест. А водій, не будучи проінформований про відповідальність за такі дії, «розігрітий» конфліктом з інспектором, відмовляються від проходження огляду. І вважає, що йому за це нічого не буде.

Проте, відповідальність за відмову пройти огляд рівноцінна відповідальності за керування в стані алкогольного сп’яніння.

Таким чином, фактично тверезий водій, який відмовився пройти огляд, повертається додому із складеним протоколом по ст. 130 КУпАП.

Тому «тверезому» водієві не слід вестись на таку провокацію і в жодному разі не варта відмовлятися від проходження огляду. Тому що за цю відмову можна отримати 10 200 грн. штрафу та позбутись права керування на 1 рік.

Як тверезий водій може отримати протокол по статті 130 КУпАП за керування в “п’яному” стані