Відставка! Венедіктова в шоці – уже до кінця року. Зеленський не терпітиме – напруга зростає!

В даний час активно поширюються чутки про можливе звільнення Ірини Венедіктової з поста генпрокурора.

Klymenko Time розібрали, що відбувається навколо цієї теми.

Між Венедіктовою і Зеленським наростає напруга, оскільки вона демонструє «діяльність» на рівні звільненого Рябошапки. У жовтні Зеленський дав Венедіктовій час до кінця року, щоб показати реальні результати роботи, в іншому випадку пообіцяв відправити її у відставку.

Паралельно з цим навіть запускали непідтверджений слух, що Андрій Єрмак нібито збирає підписи за її відставку. Робитися це могло з метою штучного зіштовхування Венедіктової і Єрмака. Або для отримання підтримки самої Венедіктової, яка нібито піддається атакам «проросійського» глави ОП.

Навіть ходять чутки, що в ОП розглядали кандидатуру для її заміни – заступника глави ОП Андрія Смирнова, і що саме він часто ставав ініціатором появи в ЗМІ інформації про її можливе звільнення. Але його нібито не затвердили через низьку підтримку в Раді.

Крім цього, в листопаді оприлюднили результати двох соціологічних опитувань. Згідно з даними «Рейтингу», Венедіктовій довіряють 9%, не довіряють – 38%. А ось за даними «Центру Разумкова», їй довіряють всього 6,2% і не довіряють аж 61,7% опитаних. Що може розглядатися як підготовка громадської думки до відставки такого непідтримуваного суспільством чиновника.

6 листопада в виданні Kyiv Post опублікували статтю англійською мовою про те, що у Венедіктової немає ніяких досягнень на посаді і вона є основною причиною того, що в Україні досі існує корупція і резонансні справи не розслідуються. Матеріал націлений саме на західну аудиторію для формування певної думки про українського генпрокурора.

Одним з коментаторів, що відбувається в статті став Віталій Шабунін, який отримував фінансування від Сороса.

А власником видання є сирійський бізнесмен Аднан Ківан. За повідомленнями в ЗМІ, Андрій Смирнов особисто з ним спілкується і міг отримати подібне заступництво.

Інші ж джерела вважають, що замовниками матеріалу можуть бути Кирило Тимошенко і Андрій Єрмак з метою тиску на Венедіктову по ряду кримінальних справ.

У звільненні Венедіктової зацікавлені практично всі, крім неї самої. Зеленський зможе перекласти на неї всю відповідальність за відсутність посадок, прозахідники будуть намагатися просунути свого кандидата для відновлення контролю над ГПУ і навіть САП.

Тому Венедіктова сьогодні між двох вогнів: з одного боку її звинувачують в нерозслідуванні справ і підіграванні Порошенку, з іншого – в роботі на проросійські сили.

Також є ймовірність, що влада може навмисно призначати генпрокурорів, а потім звільняти їх як «неефективних», щоб переконати суспільство у власній зацікавленості в просуванні резонансних справ і таким способом знімати з себе відповідальність за їх затягування.

Зберегтися на посаді їй допоможе не позитивна звітність у справах Євромайданівців, а завершення будь-якої резонансної справи. На що, з огляду на виставлені Зеленським терміни до 1 січня 2021 р вже практично немає часу.

Джерело

Відставка! Венедіктова в шоці – уже до кінця року. Зеленський не терпітиме – напруга зростає!