Бeз зaспoкiйливoгo на ринок не хoдiть: фeрмeри oстaтoчнo втратили сoвiсть, ціни cтaли зoлoтими і не покишені українцям

Після скандалів, які влаштували українські фермери в зв’язку з тим, що їм нікуди збувати урожай ранніх овочів, а тонни продукції ризикували згнити на полях, влада пішла назустріч представникам сільськогосподарського бізнесу і з 1 травня запустили роботу продуктових ринків. Але покупці, які прийшли в п’ятницю на ринки за покупками, були неприємно здивовані тим, що овочі буквально за добу дуже сильно подорожчали.

Про це пише agronews.ua.

Тепер зробити салатик з мелітопольських огірочків буде в два рази дорожче: з відкриттям ринків підприємці замість вже звичних 18-20 гривень за кілограм стали просити за свій товар 33 гривні за кілограм.

Вся справа в тому, що через закритих через карантину ринків фермери були змушені втратити значну частину своїх доходів, а тепер намагаються компенсувати втрати підвищенням цін на сезонні овочі .

Експерти коментують ситуацію на українських продуктових ринках. Вони стверджують, що план підприємців по відновленню втрачених заробітків шляхом підвищення вартості товару ні до чого доброго не призведе, оскільки купівельна спроможність українців значно знизилася через карантин, а ранній сезонний врожай буде продовжувати гнити через відсутність покупця.

Крім того, фахівці вже роблять прогнози про вартість деяких продуктів на майбутнє. Так, кандидат економічних наук Ярослав Навроцький стверджує, що незабаром збільшиться вартість борщового набору, круп, а також яловичини і телятини, що може спровокувати попит на курятину.

Нагадаємо, 26 квітня  аграрії Херсонської області  вирішили провести акцію протесту проти закриття профільних оптових ринків в регіоні і в Україні в цілому. Оптовий ринок у Великих Копанях заробив, але, за словами аграріїв, немає попиту через те, що оптові овочеві ринки в інших областях України через карантин не працюють.

Відзначимо, Кабінет міністрів  ввів карантин  в Україні в зв’язку зі спалахом коронавируса в світі з 12 березня до 3 квітня 2020 року. Пізніше Кабмін продовжив карантин до 24 квітня, в усіх областях України введено режим надзвичайної ситуації. З 6 квітня карантинні вимоги були посилені.

За офіційною інформацією Кабміну, в період карантину роботи позбулися близько 2 млн українців. Експерти попереджають, що  карантинні заходи  варто послабити хоча б з травня, інакше дана ситуація завдасть важкого удару по українській економіці.

22 квітня Кабмін своїм рішенням продовжив карантин до 11 травня, повідомив прем’єр-міністр України Д.Шмигаль.

Бeз зaспoкiйливoгo на ринок не хoдiть: фeрмeри oстaтoчнo втратили сoвiсть, ціни cтaли зoлoтими і не покишені українцям