Зеленський таки не помилився з вибором: Перший крок Саакашвілі на новій посаді вразив навіть Шмигаля

Новопризначений голова Виконавчого комітету реформ Міхеіл Саакашвілі заявляє, що перше, що треба зробити для допомоги українській економіці, – це звільнити бізнес від адміністративного втручання.

“Нині в Україні йде велика криза, пов’язана з коронавірусом у світі. Перше, що треба зробити, щоб допомогти економіці, – це звільнити бізнес від адміністративного втручання. Є велика кількість регуляцій, від яких потрібно звільнятися, і головне слово – це свобода. На першому етапі потрібно забрати безглузді регуляції в податковій сфері, митниці, де заповнюють велику кількість папірців. Усе, що стосується свободи введення бізнесу”, – наголосив Саакашвілі в ефірі програми “Сніданок з 1+1” у п’ятницю вранці.

Крім того, коментуючи питання медичної реформи, Саакашвілі сказав, що треба повністю змінювати систему

“Спроби частково змінювати нічого не приносять. Спроба реанімувати старі, совкові реформи не працює. Перебудувати стару систему неможливо. Її потрібно повністю змінити”, – наголосив Саакашвілі.

Стосовно співпраці з главою Міністерства внутрішніх справ України Арсеном Аваковим голова Виконавчого комітету реформ зазначив, що “заради спільної справи готовий домовлятися з ким завгодно”.

“Це питання зараз узагалі не стоїть. Зараз не час конфліктів, особливо особистих конфліктів. Заради спільної справи я готовий домовлятися з ким завгодно. Питання не в тому – питання або ми всі разом рухаємося вперед, або цунамі, яке наближається, зруйнує благополуччя кожного українця”, – наголосив Саакашвілі.

Окрім іншого, він розповів, що його офіс розміщуватиметься всередині Офісу президента, оскільки це традиційний орган, який розташований при президенті України.

Як повідомлялося, увечері 7 травня Саакашвілі було призначено головою Виконавчого комітету реформ, який входить до складу Національної ради реформ при президенті України.

Виконавчий комітет реформ – це допоміжний орган при президентові України, основним завданням якого є підготовка пропозицій щодо стратегічного планування реформ, їх узгодженого впровадження та моніторинг реалізації реформ. Раніше до нього входили заступник голови Адміністрації президента України, до відання якого віднесені питання здійснення реформ, один із членів Кабінету Міністрів України – за погодженням із прем’єр-міністром України, а також голова одного з комітетів Верховної Ради України (за згодою).

Тепер Виконавчий комітет реформ складається з голови та його заступника, які входять до складу самої Нацради реформ. Засідання Виконавчого комітету реформ проводяться за необхідності, але не рідше ніж один раз на місяць.

Згідно з положенням від 2014 року, рішення Нацради реформ ухвалюється більшістю голосів присутніх на засіданні її членів за підтримки рішення головою Національної ради реформ – президентом України, а також головою Верховної Ради та прем’єр-міністром України.

Рішення Нацради реформ у разі потреби реалізуються шляхом видання в установленому порядку актів президента України, внесення президентом на розгляд Верховної Ради відповідних законопроектів або взяття членами Нацради реформ публічних зобов’язань реалізувати право законодавчої ініціативи, право ініціативи в ухваленні нормативних актів.

Крім того, тепер рішення Нацради реформ можуть бути представлені Виконавчим комітетом реформ у відносинах з органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, політичними партіями, громадськими об’єднаннями та ЗМІ.

Як відомо, в липні 2014 року п’ятий президент України Петро Порошенко підписав указ, яким постановив створити Національну раду реформ як спеціальний консультативно-дорадчий орган при президенті зі стратегічного планування, узгодження позицій щодо стратегії реформ в Україні та моніторингу їх реалізації.

Головою цього органу є президент України, до його складу увійшли представники уряду, парламенту України, керівництво Національного банку, громадські активісти.

У травні 2015 року указом президента було також затверджено склад і положення про Дорадчу міжнародну раду реформ. Згідно з указом, тоді цей орган очолив екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. У грудні 2015 року Порошенко створив замість Дорадчої міжнародної ради реформ Міжнародну дорадчу раду, головою якої було визначено президента України.

Джерело

Зеленський таки не помилився з вибором: Перший крок Саакашвілі на новій посаді вразив навіть Шмигаля