«Масляний» скандал! Скільки можна труїти українців?! Дивіться що ми їмо! (ВІДЕО)

Після розслідування одного із телеканалів, українці дізналися, що третина вершкового масла в державі – підробка з немолочними жирами. Споживання такого продукту може призвести до закупорювання кровоносних судин, що у свою чергу є частою причиною серцевої недостатності, підвищеного артеріального тиску, інсультів та інфарктів.

У Кам’янці-Подільському також виникли сумніви у якості масла виробництва ТОВ «Вівальді Д», яке використовують навчальні заклади міста. Раніше фірму із такою музичною назвою викрили на постачанні неякісного масла в інших областях України.

У січні поточного року на офіційному сайті Держпродспоживслужби Кіровоградської області розмістили інформацію, що у виробника із Хмельницької області ТОВ «Вівальді Д» експерти виявили невідповідність до вимог нормативної документації за тригліцеридним складом молочного жиру. Це порушення ст. 32, 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Іншими словами, продукт був сфальсифікований.

Як виявилось згодом, у 2019 та 2020 рр. масло виробництва «Вівальді Д» постачалось у навчальні заклади Кам’янця-Подільського. Угоду про таку співпрацю укладали за рішенням Управління освіти та науки Кам’янець-Подільської міської ради. Саме виробництво знаходиться у СМТ Нова Ушиця. З відкритих джерел стало відомо про те, що раніше вже мали місце кримінальні провадження щодо даного виробника.

До цього підприємства має безпосереднє відношення екснардеп Мельниченко В. В. У Новій Ушиці по вул. Гагаріна, 68 знаходяться відразу три виробництва: ПП «Дживальдіс», «Діада Д» та «Вівальді Д».

4 лютого на черговому засіданні сесії Кам’янець-Подільської міської ради голова фракції ВО «Свобода» Михайло Посітко звернувся до депутатів із пропозицією ініціювати перевірку якості молочного продукту ТОВ «Вівальді Д». Проте депутатська більшість не підтримали цього звернення, що викликало обурення у жителів міста.

6 лютого 2020 року очільник міського Управління освіти та науки Сергій Мельник і заступник міського голови Василь Сукач провели прес-конференцію по даному питанню. 11 лютого на сторінці Кам’янець-Подільської міської ради повідомили, що фахівці Держпродспоживслужби взяли зразки солодковершкового масла для експертизи. Проте кам’янчани і тут були скептичними. Справа у тому, що голова комісії з перевірки – заступник міського голови Василь Сукач – товаришує з вже згаданим колишнім нардепом, а нині головою ГО «Ми кам’янчани», Володимиром Мельниченком. З різних джерел поступала інформація про заміну окремої партії масла в садочках міста з метою отримання «потрібних» результатів експертизи.

Батьківська спільнота вирішила не залишатись осторонь і 12 лютого було придбано 2 зразки продукту «Масло. Коров’яче» 73 % жирності виробника ТОВ «Вівальді Д», смт Нова Ушиця. Пізніше батьки за власний кошт доставили ці зразки у сертифіковану лабораторію міста Хмельницького.

Через два дні було отримано висновок: «Протокол № 484-485 випробувань двох зразків з датами виробництва 16.01.2020 та 04.02.2020 року. Провівши випробування, експерти виявили неналежне співвідношення масових часток метилових ефірів жирних кислот, яке є ознакою фальсифікації жирової фази і масляної пасти із коров’ячого молока жирами немолочного походження».

Трішки згодом надійшов і лист-відповідь на звернення про проведення перевірки начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Василя Грушка.

«Слід зазначити, що за діяльністю оператора ринку ТОВ «Вівальді Д» посилено контроль та нагляд. В результаті проведеної категоризації зазначене підприємство відноситься до середнього ступеня ризику», – з листа Василя Грушка.

19 лютого 2020 року, під час сесії міської ради, голова фракції ВО «Свобода» Михайло Посітко закликав депутатів дати доручення Управлінню освіти і науки Кам’янця-Подільського розірвати договір з виробником масла ТОВ «Вівальді Д». Але звернення депутати знову не підтримали.

Представники місцевої влади оприлюднили результати власної експертизи 25 лютого у сесійній залі Кам’янець-Подільської міської ради на прес-конференції. Протягом всього заходу заступник міського голови Василь Сукач, який очолював комісію із перевірки масла, намагався керувати заходом, перебивав присутніх і надавав слово лише тим спікерам, яким вважав за потрібне.

21 лютого Управління освіти Кам’янець-Подільської міської ради отримало листа Хмельницької регіональної лабораторії. У висновку йшлося, що масло відповідає вимогам ДСТУ, а вся продукція «Вівальді Д» є безпечною.

«Мене не цікавить, яка фірма виграла тендер. Чи «Вівальді Д» чи «Джівальді Д» чи якась інша. Нас цікавить, яка нині є продукція. Тому роботу комісія закінчує, ми складемо відповідний акт, який покладемо на стіл міському голові», – заявив Василь Сукач.

Натомість Михайло Посітко, виступ якого неодноразово переривав Сукач, показав висновок «Незалежного центру лабораторних досліджень», який був абсолютно протилежним. У ньому йшлося, що масло «Вівальді Д», яке було закуплено у закладах торгівлі Кам’янця-Подільського, не відповідає нормам ДСТУ. Слід також зазначити, що у роздрібній торгівельній мережі була відсутня партія масла, датована 2-м лютого. Цікаво, що саме цією датою оперувала комісія при відборі зразків для аналізу. Депутат також навів приклади висновків Держпродспоживслужби цілої низки областей (Вінницької, Житомирської, Кіровоградської), якими масло згаданого виробника визнано невідповідним до стандартів якості.

«Я пропоную внести зміни до договору управління освіти з постачальником масла. Нехай до кожної партії, що надходить до навчальних закладів, додавався б протокол випробувань, який би підтверджував її якість», – заявив Посітко. На що Василь Сукач відповів: «Можете свої пропозиції написати на папірці, згорнути в трубочку і покласти собі… в кишеню».

Після кількох емоційних виступів депутатів від провладної більшості та обурених громадян заступник міського голови оголосив роботу комісії закритою.

Як саме проходила прес-конференція, ви можете побачити на відео.

Підсумовуючи результати дослідження якості масла «Вівальді Д», можна констатувати факт, що на користь версії фальсифікату свідчать висновки п’яти обласних управлінь Держпродспоживслужби та висновок незалежної лабораторії. На користь версії, що масло якісне – висновок Держпродспоживслужби Хмельницької області. На запитання до начальника управління освіти й науки міської ради, чи купує він масло виробника «Вівальді Д» для власного споживання, він відповів негативно.

Проте Михайло Посітко стверджує, що на цьому боротьба не припиняється. За його словами, і батьки, і він сам досі стурбовані проблемою якості масла, тому він вже підготував звернення до суду.

Масло

Gepostet von Михайло Посітко am Dienstag, 25. Februar 2020

«Наразі ситуація не дозволяє мені, як батьку дітей, що відвідують навчальні заклади міста, заспокоїтись та заспокоїти інших. Після піднятої нами теми, влада, яка відкрито прикриває виробника, вимушена була виділити 20 тис гривень Управлінню освіти та науки на перевірку масла та інших продуктів харчування. Але існує велика недовіра до таких організованих перевірок. Якщо в семи областях впродовж останнього часу цей виробник був викритий інспекторами Держпродспоживслужби як фальсифікатор, то чи можна гарантувати , що саме в Хмельницькій області, де знаходиться виробництво, це масло є маслом? Кам’янчани, батьки діток, що стурбовані безпекою харчування в садочках і школах міста, організувались в ініціативну групу і будуть контролювати продукти харчування незалежно від перевірок влади. Я також, зі свого боку, обіцяю не випускати з-під контролю це питання і вже відправив заяву до правоохоронних органів на підставі ч. 1 Ст. 137 «Неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей», Ст. 227 «Умисне введення в обіг на ринку України (випуск на ринок України) небезпечної продукції» ККУ», – розповів депутат Михайло Посітко.

Джерело

«Масляний» скандал! Скільки можна труїти українців?! Дивіться що ми їмо! (ВІДЕО)