Просто вночі! Сталось немислиме – відставки не буде, Зеленський в паніці. Почалось – в КСУ відповіли: виходу немає

У Конституційному суді України ввечері вівторка, 29 грудня, нагадали главі держави, що відсторонити суддю цього органу президент може тільки на підставі клопотання прокурора, тоді як звільнити його можуть тільки на спеціальному пленарному засіданні КСУ.

Прес-служба Конституційного суду України опублікувала роз’яснення про порядок припинення повноважень судді цього органу.

Коментар наведено в Фейсбуці суду.

“Відповідно до статті 154 КПК України питання про відсторонення від посади осіб, що призначаються президентом України, вирішується Президентом України на підставі клопотання прокурора в порядку, встановленому законодавством. Незалежність судді Конституційного суду України забезпечується в тому числі особливим порядком і підставами припинення повноважень, звільнення судді Конституційного суду України з посади в порядку, визначеному Конституцією України “, – йдеться у записі.

У КС заявили також, що рішення про звільнення судді Конституційного суду від посади з підстав, визначених частиною другою статті 149-1 Основного закону України, приймається виключно Конституційним судом на спеціальному пленарному засіданні, і ніякий інший орган або посадова особа не можуть прийняти таке рішення замість нього.

“Таким чином, з цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання Конституційного Суду України”, – сказано в статті.

Відзначимо, раніше ми повідомляли про те, що Президент України Володимир Зеленський відсторонив від виконання обов’язків главу Конституційного суду України Олександра Тупицького.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

“Я підписую цей указ заради відновлення справедливості і вирішення конституційної кризи”, – заявив Зеленський.

Відзначається, що президент прийняв рішення після того, як співробітники Офісу президента отримали відповідне клопотання Офісу генпрокурора.

Глава фракції Слуга народу Давид Арахамія сказав, що Тупицькому повідомили про підозру за статтями, які “демонструють конфлікт інтересів”.

“Звичайно, я підтримую рішення президента про відсторонення пана Тупицького з посади судді Конституційного Суду”, – додав Арахамія.

“Це не звільнення, це не припинення його повноважень судді, це тимчасова міра, передбачена КПК України, статтею 154. Президент України на виконання Конституції і законів України, згідно з Конституцією, видає укази. Відповідно до статті 154 особа, яку призначив на посаду президент України, може бути на час досудового розслідування на строк до двох місяців відсторонена від своєї посади “, – пояснив представник президента в КСУ Федір Веніславський.

У фракції «Слуга народу» вважають, що глава Конституційного суду України Олександр Тупицький повинен бути відсторонений від посади судді КС.

Про це заявила заступник глави Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

За її словами, відсторонення Тупицького – це єдиний вихід із ситуації, яка склалася навколо КСУ.

«З точки зору моральності і справедливості – Тупицький сам повинен був піти у відставку або звернутися в КС, щоб його відсторонили принаймні на час розслідування. Але ми бачимо людину, яка банально і жадібно тримається за своє крісло, тому іншого виходу з ситуації, напевно, немає », – сказала Янченко.

Вона додала, що Тупицького відсторонили від посади судді, тому він не може бути присутнім на судових засіданнях.

Янченко також зазначила, що необхідно знайти вихід із конституційної кризи.

У телеграм-каналі “Klymenko Time” резюмували:

“Друзі, ми з вами, схоже, можемо бути спокійні – конституційна криза закінчилась. Починається конституційна війна”.

Джерело

Просто вночі! Сталось немислиме – відставки не буде, Зеленський в паніці. Почалось – в КСУ відповіли: виходу немає