Цe вжe вiйнa! 3eлeнcькuй влeтiв – Mедвeдчyк здaвcя: Українці в зaхвaтi, пoчaлоcь невідворотнє. Вони вийшли – це кінець

Про це заявuлu журналу НВ кілька відомuх вітчuзнянuх політологів, які на прохання вuдання прокоментувалu запроваджені 2 лютого безпрецедентні санкції протu Козака.

Вони набули чинності після того, як Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО про прийняття таких заходів.

«Безумовно, це [дії Зеленського] оголошення війни Медведчуку, — упевнений політолог Володимир Фесенко. — Рішення безпрецедентне».

Окремо він звертає увагу на те, що ситуацію загострила вимога бойовиків ОРДЛО в односторонньому порядку провести передачу Україні військовополонених через Медведчука.

«Медведчук намагається повернутися до переговорного процесу, але Зеленський вважає його проблемою», — пояснює ситуацію навколо обміну Фесенко.

Загалом на думку опитаних НВ експертів, своїми діями Зеленський показав РФ, що незадоволений її блокувальними діями в нормандському і мінському форматах, а також охолодив запал не тільки опонентів з ОПЗЖ, але і своїх критиків серед прибічників Петра Порошенка.

«Зеленський продемонстрував здатність до рішучих дій, це позитивно, — зазначає політолог Євген Магда. — ОПЗЖ давно користується повною безкарністю».

І все-таки рано говорити, що «отруєне інформаційне жало ОПЗЖ вирвано рішучою рукою Зеленського», вважає Магда. У партії Бойка — Медведчука залишається вплив ще на два телеканали — Інтер і Наш, куди можуть перейти глядачі Zik, NewsOne і 112 Україна.

Політологи також відзначають, що ОПЗЖ сама почала загострювати стосунки із Зеленським. Саме її депутати разом із колегами з групи За майбутнє звернулися в серпні 2020-го до Конституційного суду з проханням скасувати електронне декларування активів чиновників. Потім ОПЗЖ підтримала дострокові парламентські вибори, бажаючи зафіксувати свою рейтингову перевагу, а в січні стала на бік «тарифних майданів», які прокотилися Україною.

Ще один вагомий фактор в історії з телеканалами Козака — Росія. З початку року на Донбасі ситуація загострилася: бойовики регулярно порушують режим тиші.

«Відсутність видимих поступок і компромісів від Росії як в мінському, так і в нормандському форматі підштовхнули Зеленського до рішучих дій», — каже Анатолій Октисюк, політичний аналітик експертного центру Дім демократії.

При цьому політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що прийняття санкцій щодо Козака навряд чи призведе до загострення ситуації на Донбасі.

«Я не думаю, що будуть [через рішення Зеленського] загострення на фронті, — каже Гайдай. — Чи то випадково, чи то спеціально момент вибрано вдало: Путіну сьогодні не до України». Кремль нині зіткнувся з невдоволенням Заходу і масовими протестами, викликаними діяльністю вже засудженого на тюремний строк і недотруєного російськими спецслужбами опозиціонера Олексія Навального.

Нарешті, ще одна мета санкцій — продемонструвати світу рішучість Києва рухатися шляхом проєвропейського курсу.

«Санкції проти телеканалів — це сигнал для зовнішніх партнерів про те, що Україна дотримується прозахідного порядку денного», — вважає Октисюк. Це стосується не тільки інформаційної сфери, але також деолігархізації та боротьби з корупцією.

Цe вжe вiйнa! 3eлeнcькuй влeтiв – Mедвeдчyк здaвcя: Українці в зaхвaтi, пoчaлоcь невідворотнє. Вони вийшли – це кінець