В Тимошенко iстeрикa після зяви Данілова: В Юлі сьома “ходка” – і це триває роками, потрібно прибрати

Експерти вважають ідею заборонити народним депутатам балотуватися до Верховної Ради більше двох разів ударом по якості законотворення, а самі парламентарії впевнені – такі питання повинні вирішувати тільки виборці.

Керівництво країни знаходиться в постійному пошуку нових ідей перебудувати Верховну Раду. Днями до ініціативи президента Володимира Зеленського скоротити депутатський корпус на третину додалася заява секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данілова про обмеження термінів для парламентаріїв. За його словами, народному депутату достатньо всього двох каденцій.

“Є пропозиція, щоб двома термінами обмежити тривалість повноважень народних депутатів. Два терміни максимально відпрацював і покажи себе суспільству”, – підкреслив Данілов.

За його словами, в Україні усталилася практика, коли одні і ті ж люди “знаходяться в парламенті роками”, і “якщо в п’яти політичних партіях не побував – вже не політик”. При цьому Данілов не перший, хто запропонував подібне. Останній раз це робив Святослав Вакарчук

Аналізуючи нинішнє скликання Верховної Ради, легко помітити – максимальна кількість “аксакалів” доводиться на опозиційні фракції, а фракція “Слуга народу” практично повністю складається з нових осіб. Головним опонентом монобільшості за цим критерієм виступає “Батьківщина”. У ній шість “вічних нардепів”: нинішнє скликання парламенту стало п’ятим для Андрія Кожем’якіна та Григорія Немирі, а для Олександра Абдулліна, Сергія Соболєва та самої Юлії Тимошенко це вже сьома парламентська “ходка”.

Представником фракції “Батьківщина” є і каденціонний рекордсмен чинного парламенту Іван Кириленко. У 2019 він став народним депутатом у восьмий раз, повторивши рекорд Юхима Звягільського. Останній, нагадаємо, обіймав місце в кожній ітерації Верховної Ради, починаючи з її першого скликання і тільки останній раз не став балотуватися.

Довгожителями може похвалитися і фракція “Опозиційна платформа – За життя”. Тут їх п’ятеро. Для Юрія Павленка і Олександра Фельдмана це вже п’яте нардепство, для Сергія Ларіна та Нестора Шуфрича – шосте. Найстаріший парламентар дев’ятого скликання Юлій Іоффе на виборах 2019 року одержав мандат в сьомий раз. Таким же результатом може похвалитися позафракційний Андрій Деркач.

В Тимошенко iстeрикa після зяви Данілова: В Юлі сьома “ходка” – і це триває роками, потрібно прибрати