Починається сезон гранатів. Не забувайте: їх обов’язково потрібно їсти з кісточками!

Гранат є пізнім сезонним фруктом, але він повинен входити в раціон кожної людини. Він підвищує витривалість організму в цілому, а особливо благотворно впливає на здоров’я серцево-судинної системи.

Вітамінно-мінеральний комплекс граната є дуже цінним, адже всі ці елементи необхідні для нормального функціонування організму. Також у цьому фрукті є 15 видів амінокислот, 6 з яких, крім граната, можна знайти тільки в м’ясі. 

Тому сьогодні ми вам розповімо про основні корисні властивості граната.

1. Налагоджує гормональний фон

В кісточках граната є дуже поживні олії, які відновлюють гормональний баланс. Фрукт є дуже корисним для жінок при неприємних відчуттях та болях під час менструації та клімаксі.

2. Виступає в ролі природного інсуліну

Особливо це стосується гранатового соку, адже якщо людина страждає на цукровий діабет, то 0,5 чайної ложки гранатового соку 4 рази на день знижує рівень цукру в крові.

3. Підвищує гемоглобін

Якщо рівень гемоглобіну нижче за норму, то людина відчуває нудоту, запаморочення, слабкість. Так проявляє себе анемія. Підвищити рівень гемоглобіну в крові допомагає гранатовий сік. Його рекомендують пити по пів склянки тричі на день за пів години до їжі.

4. Дезінфікує ротову порожнину

При полосканні розчин зі шкірки може вилікувати стоматит і кровоточивість ясен, а також допомагає при фарингіті та ангіні.

5. Знижує тиск

Якщо регулярно приймати плоди стиглого граната, то це допоможе природним шляхом знизити артеріальний тиск у хворих на гіпертонію. Також цей фрукт володіє і заспокійливими властивостями. 

6. Покращує пам’ять

Вербальну та зорову пам’ять можна значно покращити, якщо вживати 8 г гранатового соку протягом чотирьох тижнів.

7. Знімає запалення

Гранатовий сік багатий фітонутрієнтами, які знімають запалення. Тому його радять вживати при захворюваннях нирок, печінки, суглобів, очей, вух і статевих органів.  Найкраще вживати відвар з кори граната. Для цього візьміть  2 ч. л. подрібненої кори, залийте їх 1 скл. гарячої води та прокип’ятіть рідину протягом 30 хвилин на водяній бані. Потім відвар потрібно процідити та додати в нього кип’ячену воду. Вживають цей засіб 2-3 рази на день по 50 г за пів години до прийому їжі.

8. Знижує відчуття голоду

Також він допомагає нормалізувати шлункову діяльність, наприклад, після свят. Позитивно впливає на апетит, продовжуючи відчуття ситості після прийому їжі.

9. Захищає від захворювань серцево-судинної системи

У гранаті міститься пунікалагін (Punicalagin). Ця речовина нейтралізує вільні радикали та підвищує антиоксидантний статус. Потрапляючи в організм, вона благотворно впливає на серце. За даними медиків, антиоксиданти, що містяться в гранаті, зміцнюють стінки судин і знижують рівень «поганого» холестерину. Це перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок.

Ви любите гранат?

Починається сезон гранатів. Не забувайте: їх обов’язково потрібно їсти з кісточками!