Готуйтеся, з дня на день прийдеться все закривати: цього разу нас чекає нaйжoрcткiший кaрaнтин через кoвiд19, іншого виходу не буде – епідеміолог

Україна очікує ще один тотальний карантин, коли всі підприємства і компанії знову доведеться закрити.

Про це в коментарі виданню  «ГОРДОН»  заявив кандидат медичних наук, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Андрій Александрін.

«Потрібно розуміти, для чого відповідальні уряди впроваджують карантинні заходи в своїх країнах.

Для того, щоб знизити навантаження на систему охорони здоров’я і підготуватися до найгірших сценаріїв.

В Україні з початку карантину ніяких системних змін не відбулося ні в охороні здоров’я, ні в освіті », – зазначив Александрін.

Він сказав, що медики зараз спостерігають наростання захворюваності, а з приходом осені, коли діти підуть в школи і дитсадки, ситуація почне погіршуватися.

«Зараз неможливо повернутися до життя, яка була в докарантінние часи. У нас йде наростання першої хвилі COVID-19. А з приходом осені ми побачимо наростання ГРВІ за рахунок того, що діти підуть в школи і дитсадки.

Ситуація буде погіршуватися. А враховуючи, що у нас не відбулося ніяких системних змін, я думаю, нас чекає черговий тотальний жорсткий карантин. Доведеться все закривати, тому що іншого виходу не буде.

Залишається питання: а чи підуть люди на такий карантин? Тим більше, що ситуація ускладниться проведенням місцевих виборів. На цьому тлі політики почнуть грати, і це посилить епідемічну ситуацію », – вважає співрозмовник.

За його словами, держава не сприяє впровадженню інструментів захисту від коронавируса.

«Ми проаналізували ситуацію з точки зору юриспруденції. За час епідемії в Україні виписано більше 25 тисяч штрафів за порушення карантину на громадян.

Нагадаю: мінімальний штраф становить 17 тис. Грн. А ще є ст. 320 Кримінального кодексу за порушення санітарного законодавства, яка раніше була мертвою, по ній нікого не притягали до відповідальності. А за останні півроку по ній вже понад 220 стягнень. Що можна сказати? Держава не впроваджує додаткові інструменти профілактики COVID-19 і не дає ніяких ресурсів суспільству для їх впровадження, зате воно викачує останні гроші з населення і підприємств шляхом штрафів, намагаючись закрити свої дірки. Це шлях в нікуди », – резюмував Александрін.

26 серпня уряд прийняв рішення  продовжити адаптивний карантин  до 31 жовтня. Через різке зростання кількості заражених обмежувальні заходи будуть посилюватися.

Зокрема, в так званих «зелених» зонах забороняється проведення дискотек, робота розважальних закладів, зокрема нічних клубів, діяльність підприємств громадського харчування з організацією дозвілля, проведення концертів, крім тих, які проводяться закладами культури і в яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності.

20 травня через пандемії COVID-19 Кабмін  ввів так званий адаптивний карантин , відповідно до якого регіональні влади отримали право послаблювати обмежувальні заходи за умови відповідності мінімальним вимогам за кількістю хворих, завантаженості лікарень і кількістю проведених тестів.

22 липня Кабінет Міністрів видав постанову, якою дію адаптивного карантину на території країни продовжується до 31 серпня. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях  встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень  епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Готуйтеся, з дня на день прийдеться все закривати: цього разу нас чекає нaйжoрcткiший кaрaнтин через кoвiд19, іншого виходу не буде – епідеміолог