Падалко Марічка: “Вся моя сім’я, яка перенесла ковід, захворіла повторно – але вже не на корону, а на простуди з ознаками ГРВІ.”

Відома українська телеведуча Марічка Падалко повідомила про нову хворобу, яка атакувала її сім’ю. Про що написала у Фейсбук:

“#covid_19 місяць тому…

Всі троє членів нашої родини, які перенесли ковід, захворіли повторно – не на коронавірус, а на простуди з ознаками ГРВІ.

Поки я була зосереджена на симптомах і лікуванні коронавірусу, я зовсім не зважала на те, що робити після нього.

Помилка #1

«Негативний ПЛР-тест, або навіть два, означає «Я одужала. Ура!»

Насправді, негативний ПЛР-тест – це відсутність в організмі вірусу, відсутність небезпеки для оточуючих, але це не означає відсутність його наслідків.

Хворіти далі (зокрема, на пневмонію), на жаль, це характерна картина пост-ковіду. Його наслідки не минають так швидко, як після сезонного грипу.

Підхопити нову інфекцію на ослаблений ковідом імунітет – це дуже поширене явище. В мене після двох днів роботи на вихідні знов піднялася легка температура і повернулася слабкість. Син, який переніс ковід на ногах, за кілька тижнів мав високу температуру і лежав 5 днів на антибіотиках.

Висновок один – маска після одужання від коронавірусу потрібна ще більше, ніж до. Організм дуже вразливий.

Помилка #2

«Знов температура? Кашель? Горло? Треба бігти здавати ПЛР!!! Це повторний ковід?»

Я ледь не потрапила на цей емоційний гачок, коли знов занедужала донька, а син захворів набагато сильніше, ніж під час «коронавірусу». Пишу в лапках, бо ми в нього свого часу його не помітили, а діагностували пост-фактум (тест на igG), коли в родині був вже позитивний тест в його сестри.

Від чергової витрати на ПЛР-тест мене врятували пости Тарас Жиравецький і його зважений погляд на «повторне зараження». Якщо коротко – його ймовірність дуже низька, особливо в перші місяці після перенесеного ковіду, поки в крові зберігаються імуноглобуліни G до Sars-CoV2.

Клінічно пітверджених повторних саме ковідів в світі – обмаль. Втім, люди справді дуже часто невдовзі після перенесеної коронавірусної інфекції хворіють. Звідси і активно шириться теза про «повторне зараження».

Що робити? Не панікувати і не зволікати зі зверненням до лікарів у звичний спосіб. Що прикметно, ті двоє, яких оминув ковід в родині – чоловік і молодша донька – не захворіли ні на коронавірус, ні на жодні інші хвороби останнім часом.

Помилка #3

Це, напевно, найсерйозніше моє упущення вважати, що після коронавірусу повернутися до звичного життя і до звичних навантажень – це так само нескладно, як після сезонного грипу.

Серце! Я зовсім пропустила в гонитві за інформацією про симптоми і лікування коронавірусу попередження про те, що ковід може «садити» серце. Тому потрібно обмежити фізичне навантаження після одужання на якийсь час, а ще краще сходити на огляд до кардіолога.

Поки я хворіла разом з донькою, син після перенесеного коронавірусу в цей час щодня тренувався… Перевірили ми йому серце із великим запізненням. В кардіолога, слава Богу, все було добре, а от цього тижня на огляді для школи у сімейного лікаря «вилізла» значно гірша, ніж торік, проба Руф‘є.

Батьки школярів, які щороку оформлюють дітям «форму 086», знають, що це за процедура: дитині міряють пульс в стані спокою, потім треба 30 разів присісти і заміряти серцебиття після навантаження. Погано, якщо різко злітає пульс і не швидко приходить в норму.

Про серце я пишу ще і для всіх моїх «колег» по бігу. Ви ж і так, напевно, давно не були в кардіолога, бо немає офіційних стартів …

Ускладнення і відкладені наслідки в кожного будуть свої. По своїй родині я поки ще бачу падіння гемоглобіну в аналізах, відсутність того рівня сил і енергії, що був до хвороби. Але все повертається)

Ще трохи про те, що на нас чекає далі з того, що мені вдалося почути за останній місяць від різних лікарів:

1. Мама-лікар зі школи моїх дітей Катя Яроцкая розповіла мені, що її колеги у світі схиляються до теорії, яка мені особисто дуже подобається, і я хочу на неї сподіватися: «кожні наступні пацієнти в певному соціумі (в окремій країні) хворітимуть легше. Найтяжче хворіють перші пацієнти, далі вірус мутує, послаблюється і потроху з’являється «колективний» імунітет».

Правда, коли я поділилася цією думкою з нашим міністром за лаштунками «Сніданку з 1+1», він був доволі песимістичним. Вважає, що «літні» пацієнти хворіли лешге, «осінні-зимові» – хворітимуть тяжче. Накладається ще «сезон» грипу.

2. «Хто не захворів на коронавірус, перебуваючи в тісному контакті з його носієм, з великою вірогідністю не захворіють на COVID і в майбутньому».

Йдеться, в першу чергу про членів однієї родини. Ви, напевно, вже знаєте або по собі, або по знайомих, що хвороба може оминути когось у дуже вузькому колі. Моя колега Оксана Муляр робила сюжет в ТСН про те, що на підставі цього феномену українські дослідники намагаються зараз віднайти вирішення проблеми лікування і захисту від коронавірусу .

За цей місяць мені багато людей написали в особисті повідомлення про ковід, всім намагалася терпляче відповідати, окрім рекомендацій в лікуванні.

Друзі, заертайтеся, будь ласка, до медиків! Ще раз дякую їм за роботу!” – пише Падалко.

Думку автора опубліковано без жодних змін синтаксис та орфографію збережено. За новими правилами соц мережі Фейсбук уся інформація яка не підтвердженна офіційними довідками, штампами та печатками не може бути опублікована як новина, а всі видання які публікують таку інформацію є прибічниками сил зла, саме тому від сьогодні ми публікуємо усі матеріали з поміткою “Думка автора”.

Падалко Марічка: “Вся моя сім’я, яка перенесла ковід, захворіла повторно – але вже не на корону, а на простуди з ознаками ГРВІ.”