“Звільнив понад 90% суддів”: Саакашвілі почав “розносити” українські корупційні суди. Зроблена безпрецедентна заява

Свого часу, в кінці 90-их років, ще будучи членом Ради правосуддя і головою юридичного комітету парламенту, я домігся звільнення 90% всіх суддів і про це анітрохи не шкодую, тому що в результаті цього грузинські суди очистилися від корупції.

Про це  написав  близько години тому в Фейсбуці екс-президент Грузії, глава виконкому Нацради реформ в Україні Міхеїл Саакашвілі, відповідаючи на претензії Ради суддів України.

До України я вважав, що наша судова реформа в Грузії не була доведена до кінця, хоча до судів в Грузії було триразово більшу довіру, ніж в Україні. Природно, грузинські суди не були найвищого європейського стандарту, але там не було корупції, і корупція в судах була глобальною проблемою для громадян країни.

При всьому розумінні та повазі до державних інституцій, судова влада України давно відірвалася від реального життя, економіки, безпеки та благополуччя звичайних українців. Судова влада перетворилася в елітну службу, обслуговуючого грошові потоки різних фінансових кланів. Вона вже дуже далека від проблем простих українців і громадських інтересів.

Тому наша мета – максимально спростити систему, видалити звідти корупцію або хоча б створити інструменти для контролю корупції в судах для того, щоб це не турбувало простих українців.

І звичайно звернути увагу на те, як живуть самі судді, на те, звідки у них шикарні вілли і яхти. Причому жодна процедурна демократія і іноземні європейські правила не повинні їм допомагати в забезпеченні гарантій безпеки від українського народу.

Більш детально на цю заяву Ради суддів я буду відповідати ввечері на передачі Савіка Шустера.

На цю передачу разом зі мною повинен був йти Петро Порошенко. Минулого разу, коли він почув, що я йду з ним на одну передачу, він скасував свою участь. Цього разу повторилося те ж саме. Як тільки він дізнався, що я йду на передачу – він відразу ж відмовився.

Ну що ж, мій колишній колега, я звичайно, зла особисто на вас не тримаю, але мені здається, це не по-чоловічому, так боятися вести цивілізований діалог.

“Звільнив понад 90% суддів”: Саакашвілі почав “розносити” українські корупційні суди. Зроблена безпрецедентна заява